Zoeken

Mohammed VI schrijft naar secretaris-generaal VN over Sahara en hekelt Algerije

5 april 2018 - 11:20 - Marokko

©

Een bericht van Koning Mohammed VI werd woensdag aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonion Guterres, overhandigd door minister Nasser Bourita van Buitenlandse zaken. In zijn bericht spreekt de monarch over de "ernstige ontwikkelingen ten oosten van de bufferzone in de Marokkaanse Sahara".

Koning Mohammed VI sprak ook telefonisch met Guterres "uit vrees dat de situatie in Bir Lahlou en Tifariti erger wordt en er geen oplossing komt, zoals dat ook het geval was in Guerguerat".

De monarch veroordeelt de onaanvaardbare handelingen en provocaties van de Polisario en stelt dat ze een "gevaar vormen voor het staakt-het vuren, in strijd staan met het internationaal recht, de VN-resoluties schenden en het politieke proces ernstig in gevaar brengen".

Koning Mohammed VI stelt ook dat "Algerije een overduidelijke verantwoordelijkheid" draagt. "Het is Algerije dat financiert, het is Algerije dat host, het is Algerije dat bewapent, het is Algerije dat steunt en dat een diplomatieke steun verleent aan de Polisario.", aldus de Koning.

"Marokko vraagt en heeft altijd gevraagd dat Algerije deelneemt aan het politiek proces, dat Algerije haar volledige verantwoordelijkheid kan nemen in de zoektocht naar een oplossing en dat Algerije een rol kan spelen die evenredig is met haar verantwoordelijkheid in de evolutie van dit regionaal geschil.", staat er nog geschreven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team