Zoeken

Mohammed VI of de kunst van het moderniseren van de islam en het islamiseren van de moderniteit

5 december 2020 - 09:40 - Marokko

©

Sinds zijn troonsbestijging in 1999 heeft Koning Mohammed VI ernaar gestreefd de islam te moderniseren en de moderniteit te islamiseren. Hij is hier succesvol in geweest dankzij zijn officiële status als leider der gelovigen in Marokko.

Na het overlijden van zijn vader Koning Hassan II, maakte Koning Mohammed VI een dubbele keuze: de islam moderniseren en de moderniteit islamiseren door de Marokkanen te laten vertrouwen op zijn inzichten als leider der gelovigen. Volgens het tijdschrift Jeune Afrique voelde de Koning al snel aan dat "geconfronteerd met het extreme gevaar van radicaal islamisme, de religieuze gebruiken, evenals de maliki ritus waarover Marokkanen het eens zijn, niet onbeweeglijk zouden moeten zijn, en dat een beleid van repressie juist averechts zou werken".

De keuze van de Koning is ook ingegeven door de geografische ligging van Marokko. Het land is de poort naar Europa, en dat levert zowel voordelen als gevaren op. Om het extremisme de wind uit de zeilen te nemen heeft Mohammed VI ingezet op ondersteuning en voortdurende training van imams, ulema en mourchidates, de herstructurering van religieus onderwijs, de oprichting van een opleidingsinstituut en een stichting voor de Afrikaanse ulema, gericht op de verspreiding van Malekisme ten zuiden van de Sahara.

In de loop van de tijd hebben deze gewaagde keuzes hun vruchten afgeworpen. De Marokkaanse politie ontmantelt bijna elke maand een nieuwe terroristische cel. "Deze verlichte jihad voor een dynamische en innovatieve islam blijft meer dan ooit op de agenda staan om de eenheid van de islam te behouden en om radicalisme te voorkomen", aldus het weekblad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team