Zoeken

Mohammed VI reageert op "methodische aanvallen" tegen Marokko

22 augustus 2021 - 11:20 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft vrijdag gereageerd op de recente en methodische aanvallen tegen Marokko "van een aantal vijandige landen en organisaties", zonder ze te noemen.

De monarch sprak tijdens zijn toespraak ter gelegenheid van de 68ᵉ verjaardag van de "Revolutie van de Koning en het Volk", over een "opzettelijke en voorbedachte agressie". Hij hekelde ook "de grootschalige lastercampagne" tegen de Marokkaanse veiligheidsinstellingen, meldt persbureau MAP.

Lees ook: Toespraak Koning Mohammed VI van 20 augustus 2021 (video)

Sprekend over de onderliggende redenen voor deze aanvallen legde de Koning uit dat het koninkrijk "een doelwit is doordat het al meer dan twaalf eeuwen een volledig gevormde staat is, naast de lange geschiedenis van de Imazighen", en dat het land "al meer dan vier eeuwen wordt geregeerd door een burgermonarchie (...) in een totale symbiose tussen de troon en het volk".

Marokko wordt "ook geviseerd voor zijn veiligheid en stabiliteit, en zijn waardevolle erfgoed in deze moeilijke tijden die de wereld teisteren". Desondanks "maken de goede reputatie" en "zijn brede en dichte relationele netwerk" van Marokko een land waarin "wordt vertrouwd op regionaal en internationaal niveau".

Lees ook: Algerije wil diplomatieke banden met Marokko verbreken

Koning Mohammed VI vervolgde dat "enkele, met name Europese landen, die paradoxaal genoeg tot de traditionele partners van Marokko behoren, vrezen voor hun economische belangen, hun markten en hun invloedssferen in de Maghreb-regio". De tegenstanders van het koninkrijk willen "Marokko duwen in een spiraal van problemen en conflicten met een aantal landen", dit omdat "ze niet willen erkennen dat de spelregels zijn veranderd en dat onze landen nu volledig in staat zijn om hun eigen zaken te behandelen en hun middelen en potentieel te ontwikkelen".

Lees ook: Grenzen Marokko-Algerije: nieuwe oproep van Koning Mohammed VI

De monarch concludeerde dat Marokkanen, onder zijn leiding, "vastberaden zijn om dezelfde koers te blijven volgen, ook al irriteert dit de tegenstanders en jaloerse individuen die verteerd worden door de haat jegens ons land".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team