Zoeken

België: Marokkaanse studente met geldig visum opgesloten in detentiecentrum

27 januari 2022 - 15:00 - Wereld

©

In december kwam Ouiam Ziti, een 23-jarige Marokkaanse studente tandheelkunde aan de Grigore T. Popa Universiteit in Roemenië, naar België om haar tweelingbroer in Rijsel te bezoeken. Bij haar aankomst in Charleroi werd ze, ondanks een geldig Schengenvisum, elf dagen lang in een gesloten centrum geplaatst.

De Marokkaanse studente was niet voor het eerst in de luchthaven van Charleroi, ze kwam regelmatig haar broer opzoeken die in in het Franse Rijsel woont, of haar oom in Brussel. "Ik had eigenlijk twee vliegtickets geboekt. De eerste naar Charleroi op 13 december 2021 en de tweede om de volgende dag te vertrekken naar Rabat in Marokko, vanaf de luchthaven van Charleroi. Maar Marokko sloot zijn grenzen vanwege Covid-19 en mijn tweede ticket werd geannuleerd. Uiteindelijk besloot ik op 13 december in Charleroi te landen om me bij mijn tweelingbroer in Lille te voegen en de feestdagen met hem door te brengen", zegt ze aan 7sur7.

Lees ook: België wijst Marokkaanse studente uit naar Roemenië

Ouiam Ziti heeft een Roemeense verblijfsvergunning voor een periode van zes jaar en een Schengenvisum dat geldig is in 26 Europese landen, waaronder ook België. Maar het Schengenvisum blijkt geen garantie te zijn voor toegang tot België. De verordening bepaalt dat een buitenlander in bepaalde gevallen geweigerd kan worden. Ziti kan niet meteen aantonen dat ze over voldoende middelen beschikt om haar verblijf en terugkeer naar het land van herkomst te dekken. Ze moet ook het doel en de omstandigheden van haar reis rechtvaardigen. De tussenkomst van haar oom, die al zeven jaar al haar onkosten betaalde, mocht niet baten, vertelt Ouiam Ziti. "Twee politieagenten brachten me naar een gesloten kamer. Ik heb dorst en ik moet mijn hartmedicatie innemen. Ik vraag om een glas water. Er is mij beloofd dat ik dit na de procedure zal krijgen. Maar welke procedure? Ik ben helemaal alleen en mijn bezittingen en mijn telefoon zijn me ontnomen".

Enkele uren later krijgt ze te horen dat de dienst vreemdelingenzaken haar heeft afgewezen en dat haar visum werd geannuleerd. Ze moest opnieuw documenten ondertekenen en werd daarna naar het transitcentrum Caricole in Steenokkerzeel gebracht. Haar bezittingen werden opnieuw in beslag genomen, waaronder ook haar hartmedicijnen en ze werd zes dagen lang geïsoleerd, waarin ze maar één keer 15 minuten naar buiten mocht gaan. Daarna werd ze overgeplaatst "naar de tweede afdeling" van het gesloten centrum. "Het is een extra klap voor mijn moraal. Ik ontmoette er bijna alleen mannen. Een vrouw deelde haar kamer met haar man. Haar man werd verwijderd, zodat ik bij haar kon intrekken".

Ouiam Ziti keek uit naar de hoorzitting op 21 december 2021 om eindelijk haar situatie te kunnen bepleiten, maar de dag ervoor vertelden de medewerkers van het centrum dat ze geen dagvaarding van de vreemdelingendienst hadden ontvangen. Ze toonde hen een digitale versie van de dagvaarding, maar ze kon toch niet naar de zitting omdat er ook geen transport was geregeld. Enkel haar advocaat kon aanwezig zijn en haar zaak werd uiteindelijk geseponeerd.

Lees ook: België zet Marokkaanse studente land uit

Ouiam Ziti reageerde verontwaardigd en boos en besloot op vrijdag 24 december 2021 meteen terug te keren naar Roemenië. Het hele verhaal heeft een enorme impact op haar gehad. "Uiteindelijk ben ik 11 dagen kwijtgeraakt terwijl ik midden in mijn examens zat. Mijn gezondheid is verslechterd en onlangs kreeg ik een aanval van tachycardie. Mijn hartslag steeg tot 139 per minuut. Dit was me nog nooit overkomen. Sinds de gebeurtenissen heb ik heel weinig geslapen, ik heb nachtmerries en ben ook afgevallen".

Ouiam Ziti heeft opnieuw beroep aangetekend om de intrekking van haar Schengenvisum ongedaan te laten maken. "Als ik uit België geweerd wordt zal ik dat accepteren. Maar ik wil niet dat mijn toekomst verpest wordt. Als de annulering van mijn visum wordt bevestigd, zal ik vier jaar lang niet naar Frankrijk mogen gaan. Ik ben een Franstalige student aan de Universiteit voor Geneeskunde en Farmacie in Iași. Voor het welslagen van mijn universitaire loopbaan moet ik stage lopen in een Franstalig land. Vanaf het begin ben ik op zoek geweest naar stages in Frankrijk en België". Ziti moet nog een jaar studeren en succesvol een scriptie afronden om haar diploma te behalen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team