9 juni 2022 - 18:20 - Wereld
Een baan om je plek te vinden in de maatschappij en geld naar je familie in Marokko sturen, dat is de droom van de meeste voormalige minderjarige migranten die inmiddels volwassenen zijn geworden in Spanje.
"Als ik werk, kan ik vijf of zes euro naar mijn familie sturen. Ook al is het niet veel, ze hebben het harder nodig dan ik," vertelt Salahdin El Ayoubi, een voormalige minderjarige die nu 21 jaar is, aan Heraldo. Hij verliet Marokko op 14-jarige leeftijd en werd bij aankomst in Spanje in een centrum voor minderjarigen geplaatst, waar hij tot zijn 18de verbleef. Hij was de moeilijke levensomstandigheden in Marokko ontvlucht om in Spanje een betere toekomst op te kunnen bouwen.
Lees ook: Samir, van migrant tot bekende influencer
Net als hem heeft ook de 21-jarige Abdelghani El Hand uit Nador maar één doel: een baan vinden en zichzelf integreren in de maatschappij, om zijn gezin een beter leven te kunnen bieden. Gepassioneerd door sport, verliet El Hand Marokko om profvoetballer te worden. Een droom die in duigen viel zodra hij in Spanje aankwam en in een centrum voor minderjarigen belandde.
Sinds eind vorig jaar heeft de Spaanse regering een hervorming van de migratieregels doorgevoerd, waardoor het gemakkelijker wordt verblijfs- en werkvergunningen te verkrijgen voor deze minderjarigen. Ze worden geacht de centra voor minderjarigen te verlaten wanneer ze meerderjarig zijn, om meteen in het beroepsleven te stappen. Deze werk- en verblijfsvergunningen hebben een geldigheidsduur van twee jaar en kunnen worden verlengd indien de aanvraag een jaar voor het verstrijken van de geldigheidsduur wordt ingediend.
Lees ook: Youssef, een geslaagd staaltje van integratie in Spanje
"Er rust een grote druk op deze jongeren", die proberen hun familie te helpen en een betere toekomst op te bouwen in Spanje, stelt de organisatie Málaga Acoge. Ze vangen de migranten op en bieden hen een opleiding aan in hotelmanagement, toerisme, catering, mechanica, en andere. Ze moeten eerst het obstakel van de taal overwinnen en vervolgens de moeilijkheden onder ogen zien om werk te vinden, aangezien ze meestal geen universitair diploma hebben.
Wonderkind Lamine Yamal breekt nieuw record
Marokkaanse diaspora : hoe 90% korting bij de douane krijgen?
Tanger geschokt: vader valt lerares aan op school
Marokkaanse familie El Ballouti terroriseert België
Ongerustheid in Tanger door grote actie bij Bank Al-Maghrib
Turbo voor de rechter voor moord op echtgenoot Rym Fikri
Marokkaanse familie El Ballouti terroriseert België
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Racisme in België live op televisie onthuld
Chaos met pelgrimsvluchten in Saoedi-Arabië: Marokko komt met oplossing
Gasleiding Nigeria-Marokko: VS wil meedoen!
Ryanair in Marokko: droom wordt nachtmerrie
Klaas opgelicht door grote liefde, 85.000 euro verdwenen in Marokko
Marokko redt Spanje van totale black-out na massale stroomuitval