Zoeken

Moet Marokko zich zorgen maken over sabotage onderzeese kabels?

1 oktober 2022 - 13:00 - Marokko

©

Moet Marokko zich, na de sabotage van de Nord Stream 1 en 2 gaspijpleidingen, ook zorgen maken over kwaadwillige acties op het niveau van onderzeese kabels, het internet of de elektriciteitsvoorziening?

Zouden andere onderzeese kabels, na de Nord Stream-pijpleidingen, ook een doelwit van sabotage kunnen worden? Er bestaat ook een grote bezorgdheid over het nut van de installaties voor internet of elektriciteit. Als ze beschadigd worden, zou dat veel landen treffen, waaronder ook Marokko, en een enorme chaos veroorzaken in de wereld, omdat bijna alle intercontinentale elektronische communicatie via onderzeese kabels verloopt, meldt BFMTV.

Lees ook: Elektronische oorlog tussen Marokko en Algerije

Er zijn meer dan 400 onderzeese lijnen. De langste is 3900 km lang en verbindt Zuidoost-Azië via de Rode Zee met West-Europa. Met één kwaadwillige actie tegen deze lijnen zou er geen internet meer zijn in Europa, waarschuwt Jean-Luc Vuillemin, directeur internationale netwerken bij Orange. De situatie zou bijvoorbeeld grote gevolgen hebben voor financiële transacties zoals Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) en leiden tot financiële verliezen van meer dan 10.000 miljard dollar. Dit zou dan een nieuwe economische crisis kunnen veroorzaken, bovenop de energie- en voedselcrisis die door de oorlog in Oekraïne wordt veroorzaakt.

Ook de inlichtingendiensten die de onderzeese kabels gebruiken om strategische informatie uit te wisselen voor de veiligheid van staten, maken zich zorgen. "De zeebodem is een nieuw gebied van machtsevenwicht. Dit moet beheerd worden, we moeten klaarstaan om te handelen, om onszelf te verdedigen en initiatief te nemen indien nodig. Op z’n minst moeten er vergeldingsmaatregelen getroffen worden", verklaarde Florence Parly, voormalig Franse minister van Strijdkrachten, in maart. Ook de onderzeese elektriciteitskabels die elektriciteit van het ene land naar het andere vervoeren, worden door sabotage bedreigd. Er lopen projecten in die richting tussen Frankrijk en Spanje, Marokko en het Verenigd Koninkrijk, Griekenland en Israël, Noorwegen en Denemarken, en andere landen.

Lees ook: Britse Xlinks wil via onderzeese kabel stroom uit Marokko halen

Tegen 2030 zal er een totaal van 72.000 km aan onderzeese stroomkabels zijn, vertelde Nexans-baas Christopher Guerin aan The Economist. Sabotage van internet- of stroomkabels zou kunnen worden beschouwd als een oorlogsdaad, hoewel het zeer moeilijk of onmogelijk zou zijn om ze aan een staat toe te schrijven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team