Zoeken

Mocro-maffia: Nabil B opnieuw verhoord in Marengo-proces

11 december 2020 - 14:20 - Wereld

©

Kroongetuige Nabil B. is afgelopen donderdag voor de tweede keer verhoord in een streng beveiligde rechtbank in Amsterdam. De Nederlandse Marokkaan is voor het openbaar ministerie de belangrijkste getuige in het Marengo proces, waarin kopstukken van de Mocro-maffia in Nederland terecht staan voor het plannen en uit laten voeren van verschillende moorden, meldt het Algemeen Dagblad.

Tijdens het tweede openbare verhoor van B. zijn hem vragen gesteld over zijn voormalige beste vriend Mohamed Razzouki. Dit is naast de hoofdverdachte Ridouan Taghi en zijn rechterhand Said Razzouki, een belangrijke verdachte in de Marengo zaak. Het proces heeft lange tijd stilgelegen, onder andere omdat Nabil B. een tijd geen advocaat had en omdat hij in het voorjaar weigerde om te getuigen. Hij wilde alleen verhoord worden als hij misdaadverslaggever Peter R de Vries mocht aanstellen als zijn vertrouwenspersoon. Het openbaar ministerie ging hier niet mee akkoord.

Sinds maart 2018 is B. de belangrijkste getuige in het proces. In 2017 liet hij zich arresteren door de politie nadat hij betrokken was bij een vergismoord in Utrecht, waarvoor opdracht zou zijn gegeven door Taghi. Sinds zijn arrestatie legde hij geheime verklaring af over de criminele organisatie waar hij onderdeel van is geweest. Een week nadat hij officieel was gepresenteerd als kroongetuige, werd in Amsterdam de broer van B. vermoord. In september 2019 werd zelfs zijn advocaat, Derk Wiersum, doodgeschoten. Deze moord bracht een schok teweeg in Nederland en heeft ervoor gezorgd dat hoofdverdachte Taghi kort daarop in Dubai is gearresteerd.

Het is de verwachting dat Nabil B. tijdens het verhoor kritisch ondervraagd zal worden door de advocaat van Razzouki, Nico Meijering. In zijn eerste verklaring, die hij in de zomer van 2019 heeft afgelegd, heeft B. ontkent dat hij in de gevangenis de beschikking had over een telefoon. Onlangs is echter gebleken dat hij in hechtenis zelfs toegang had tot twee telefoons. Advocaat Meijering zal waarschijnlijk willen weten waarom B. hier niet eerlijk over is geweest.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team