Zoeken

Mocro-maffia berooft geldautomaten in Duitsland

2 februari 2023 - 20:00 - Wereld

©

Criminelen hebben in het afgelopen jaar honderden plofkraken in Duitsland gepleegd. De zogenaamde "Mocro Maffia" uit Nederland wordt verantwoordelijk gehouden voor het beroven van een groot deel van de geldautomaten in het buurland.

In 2022 werden 500 van de 55.000 geldautomaten in Duitsland beroofd, zo blijkt uit een onderzoek van Die Welt. Professionele bendes "breken in bij filialen, blazen geldautomaten op en verdwijnen even snel als ze gekomen zijn. Ze zijn onherkenbaar, werken met de precisie en de snelheid van een raceauto team bij een pitstop en accepteren dat mensen gewond kunnen raken of gedood kunnen worden," schrijft Philipp Woldin van de Duitse krant.

Lees ook: Nederland: criminele kopstukken Kajdouh en Kandoussi op Opsporingslijst

Volgens Europol werden drie vermoedelijke bendeleden gearresteerd voor plofkraken op acht geldautomaten in Hessen, Baden-Württemberg, Nedersaksen en Rijnland-Palts tussen oktober en november 2021. Ze maakten daarmee miljoenen dollars buit. "De groep reed vaak in de vroege ochtenduren met gestolen voertuigen naar de plaats van bestemming. Ze maakten gebruik van explosieven om de geldautomaten tot ontploffing te brengen, waarna ze de inhoud konden meenemen. De plofkraken veroorzaakten voor miljoenen euro’s aan schade, maar de criminelen stonden daar niet bij stil, ook niet bij de risico’s voor mensen die in de omgeving van de automaten wonen of zich op dat moment in de buurt bevonden", aldus de Europese recherche.

Lees ook: Door Duitsland gezochte Nederlander in Tanger gearresteerd

De "overvallers behoren tot een netwerk van 700 leden van voornamelijk Marokkaans-Nederlandse criminelen", meldde het Duitse dagblad in oktober. Volgens de Nederlandse autoriteiten is de "Mocro Maffia" ook verantwoordelijk voor de moord op de Nederlandse journalist Peter de Vries, die onderzoek deed naar de organisatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team