Zoeken

Misbruikzaak Rotterdamse Koranschool Iqra begonnen

14 augustus 2021 - 11:20 - Wereld

©

De Rotterdamse oprichter van weekendschool Iqra, Abdurrahman A, wordt door justitie verdacht van ontucht met een minderjarige jongen. Het proces is vandaag van start gegaan.

De 26-jarige Abdurrahman A. en zijn familie zijn gekend in Rotterdam-Zuid waar ze wonen en een tabakswinkel, een parfumerie en twee pastazaken uitbaten. Abdurrahman richtte in mei 2019 ook Iqra op, een weekendschool voor islam-lessen en bijlessen voor kinderen uit de wijk. Niet lang na de opstart beschuldigde een moeder Abdurrahman A. ervan haar kind te hebben misbruikt.

Lees ook: Vlogger veroordeeld voor negatieve publicaties over Utrechtse moskee

Deze week is het proces tegen Abdurrahman A. van start gegaan. Volgens het Openbaar Ministerie zou A. zich in 2017 zeker twee keer aan een minderjarige jongen hebben vergrepen. Dat gebeurde op momenten dat de jongen taal- en Koranlessen van A. kreeg. Bijzonder aan het proces is dat het wordt gevoerd op basis van ’ernstige tips’ en niet op basis van een aangifte. De ouders durven het niet aan om naar de politie te stappen, omdat meerdere gezinsleden van de familie A. bekenden zijn van de politie, bericht het AD.

In december 2020 werd de 16-jarige broer van Abdurrahman A. opgepakt en veroordeeld tot jeugddetentie wegens vuurwapenbezit. De politie trof bij zijn aanhouding ook Abdurrahman A. aan in de woning, en dit terwijl er geruchten waren dat hij na de beschuldigingen van kindermisbruik naar Turkije gevlucht zou zijn. De politie hield hem ook aan en hij werd 90 dagen in voorarrest geplaatst. Inmiddels wacht hij sinds maart 2021 in vrijheid zijn zaak af. Daarnaast werd er twee weken geleden ook geschoten op één van de appartementen boven de tabakswinkel van Abdurrahmans’ broer Tufan, waar een ouder echtpaar woont. De politie denkt dat dit mogelijk om een vergissing gaat, maar weet nog niet wie het doelwit was.

Lees ook: Moskee-bestuurslid uit Geleen staat terecht voor financieren terrorisme

Die tabakswinkel is van Abdurrahmans’ broer Tufan. De burgemeester gaf opdracht om de winkel in juni 2021 te sluiten omdat er illegale loten zouden worden verkocht. Dat is het vermoeden van buurtbewoners waarmee het AD sprak. De gemeente weigert daarentegen de reden van de sluiting te communiceren en ook de familie A. zwijgt hierover. De vader van Abdurrahman A. is ook een oude bekende van de politie. In 2010 werd hij samen met Tufan veroordeeld voor fraude met belastingaangiftes.

In de wijk leeft momenteel de vraag of er voldoende bewijs is voor de veroordeling van verdachte Abdurrahman A., maar de moeder van het vermeende slachtoffer hoopt van wel. "Ik hoop dat er inmiddels meer bewijs is en dat hij een verdiende straf krijgt, zodat hij niet meer aan kinderen kan zitten".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team