Zoeken

Rida uit Zeist vermist in Oostenrijk, familie wanhopig

9 juni 2021 - 17:00 - Wereld

©

De 19-jarige Rida Zoundri uit Zeist maakte ruim een week geleden een bergwandeling in de Sillkloof bij Innsbruck in het zuidwesten van Oostenrijk. Hij is sindsdien spoorloos. Tot nu toe leverden de zoekacties naar Rida nog niets op.

Hamid Zoundri, de oom van Rida, reisde de jongeman met een aantal andere familieleden achterna om met behulp van vrijwilligers naar hem te zoeken. "We gaan er alles aan doen om hem te vinden", vertelt Zoundri. Rida is volgens hem een gezonde en sportieve jongen. Hij trok eind mei op vakantie naar Oostenrijk om er te wandelen en belde op zondag 30 mei naar zijn moeder tijdens één van zijn bergwandelingen. "Hij liet haar de omgeving zien en vertelde haar: ’Ik wil de wolken aanraken met m’n handen’. Dat wilde hij altijd al eens doen", aldus Zoundri in het AD.

Toen zijn moeder hem drie uur later nog een belletje gaf, kreeg ze hem niet te pakken. Na vier keer terugbellen nam Rida eindelijk op. "Hij zei: ’Mama, help me. Ik weet niet waar ik ben’. Hij had pijn op zijn borst, voelde zijn vingers niet. Zijn moeder hing na een moeizaam gesprek van een half uur op, zodat Rida het noodnummer kon bellen. Enkele minuten later is zijn telefoon uitgevallen." Dat was het laatste contact met Rida. In zijn hotelkamer lagen zijn laptop, paspoort en kleding.

Dinsdag hebben zijn ouders aangifte gedaan van zijn vermissing bij de Oostenrijkse politie. "Zij hadden zondag al aangifte willen doen, maar door miscommunicatie met de Nederlandse politie is dit toen niet gelukt. Met hen gaat het niet goed. Ze zijn maandag aangekomen in Innsbruck, maar woensdag heb ik ze teruggebracht naar Nederland", vertelt Zoundri die zelf terugkeerde naar Oostenrijk. "Het is een nachtmerrie waar we in zitten. Ik ben kapot."

De familie heeft wel een vermoeden waar Rida zich zou kunnen bevinden. "We kregen tips dat hij op een bepaald punt gezien is door voorbijgangers. Ze gaven een goede beschrijving van hem en benoemden zijn opvallend grote voeten. Helaas wil de politie daar niet zoeken, dus ben ik zelf met Rida’s ouders en broertje die berg opgeklommen. Die weg bleek te gevaarlijk om zonder ervaring te betreden." Hamid vindt dat de officiële instanties niet voldoende doen om de jongen te vinden. "Het voelt alsof we tegengewerkt worden. Als ze zondagavond meteen hadden gezocht met een infraroodsysteem was zijn lichaam misschien nog wel warm. Maar ze gingen niet verder."

Zoundri verwacht nog een groep vrijwilligers uit Nederland. "Eén van hen is militair getraind, dus ik heb mijn hoop op die jongen gericht. Zij kunnen zoeken op plekken die voor ons te gevaarlijk zijn." Zoundri denkt dat Rida een hartaanval kreeg maar hij houdt ook rekening met de kans dat hij nog in leven is. "Alles wijst op een medisch noodgeval. We willen alles doen om zijn lichaam te kunnen bergen. We gaan alles doen", aldus Zoundri.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team