Zoeken

Youssef (17) niet naar gevangenis na per ongeluk doodschieten neefje

29 april 2022 - 12:20 - Wereld

©

De rechtbank in Utrecht heeft de 17-jarige Youssef uit Amersfoort veroordeeld voor schuld aan de dood van zijn 15-jarige neefje. Hij krijgt 200 dagen jeugddetentie, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 150 uur.

De feiten dateren van 28 april vorig jaar. De jongens speelden met het vuurwapen van de oudere broer van Youssef, toen het wapen per ongeluk afging en zijn neef dodelijk trof. De hulpdiensten werden gecontacteerd, maar de jongen vertelde niets over het wapen. De kogel doorboorde via de bilplooien de linker-bekkenslagader van het slachtoffer, maar de hulpverleners werden hier niet op gewezen. Gedurende een uur probeerden ze tevergeefs het leven van de jongen te redden, schrijft De Telegraaf.

Lees ook: Frankrijk: door politieagent neergeschoten Marokkaan overleden

Youssef verstopte het vuurwapen en beweerde dat zijn neefje plotseling neerviel, maar met de juiste behandeling had het leven van zijn neefje misschien nog gered kunnen worden. Toch besluit de rechtbank om de tiener niet terug naar de jeugdinrichting te sturen. Dit zou zijn positieve ontwikkeling op het vlak van behandeling, school en werk kunnen doorkruisen. De rechter weegt ook het feit mee dat de jongen verder door het leven moet, wetende dat zijn neefje door zijn toedoen is overleden.

De jongen moet ook een schadevergoeding betalen aan zijn oom en tante. De tragische dood van hun zoon zorgde voor een breuk tussen beide gezinnen. Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van zes maanden tegen de 53-jarige moeder van Youssef, Kaltoum el B., omdat ze verzweeg dat er een schot was afgevuurd in de naastgelegen kamer. Maar de rechtbank sprak haar vrij. "Hoewel het moeilijk voorstelbaar lijkt dat de moeder het schot niet heeft gehoord, terwijl meerdere getuigen de knal wel hoorden, kan op basis van het dossier niet geconcludeerd worden dat de moeder van alles op de hoogte was", aldus de rechter.

Lees ook: Akram El Idrissi doodgeschoten in Amsterdam

Het vuurwapen waarmee de jongens speelden was van de 22-jarige broer van de verdachte. Hij werd veroordeeld voor wapenbezit en de diefstal van de telefoon van het slachtoffer. Die telefoon werd door hem verstopt uit angst voor wat er op aangetroffen zou kunnen worden. Bij zijn straf is naast het wapenbezit, ook meegewogen dat hij een kleine hoeveelheid heroïne in huis had en dat dit niet zijn eerste veroordeling is. De broer krijgt een jaar cel, waarvan 4 maanden voorwaardelijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team