Zoeken

Met de trein van Madrid naar Casablanca vóór 2030?

9 mei 2024 - 19:00 - Marokko

©

Marokko en Spanje zetten vaart achter de plannen voor een tunnel onder de Straat van Gibraltar. De tunnel moet de twee landen en daarmee Afrika en Europa met elkaar verbinden, vóór het WK 2030 dat ze samen met Portugal organiseren.

De vraag is of de geplande spoorwegtunnel onder de Straat van Gibraltar er daadwerkelijk zal zijn vóór het WK van 2030. De autoriteiten van Marokko en Spanje, de twee landen die door de onderzeese tunnel met elkaar verbonden zullen worden, tonen in ieder geval hun vastberadenheid om dit project te realiseren.

Lees ook: Marokko-Spanje: Gibraltar-tunnel, een titanisch project

Volgens de Marokkaanse pers zou de bouw van de tunnel vijf jaar duren en dus op tijd klaar kunnen zijn voor het WK van 2030. In werkelijkheid is de start van de actieve fase van dit project echter nog ver weg, zo bericht Infobae. Sinds maart dit jaar, toen de Spaanse minister van Transport, Óscar Puente, in Rabat met zijn Marokkaanse ambtgenoot sprak over het onderwerp, is er geen concrete actie ondernomen. De twee partijen zijn overeengekomen om binnenkort een vergadering van de Spaans-Marokkaanse Gemengde Commissie te houden om definitieve beslissingen over dit project te nemen. De laatste bijeenkomst van deze commissie vond plaats in april 2023 per videoconferentie.

Lees ook: Dit gaat de tunnel tussen Marokko en Spanje kosten

Het project omvat de aanleg van twee enkelsporige spoorwegtunnels met een cirkelvormige doorsnede van 7,90 meter binnendiameter, gescheiden door een service- en veiligheidsgalerij van 6 meter diameter en dwarsverbindingen van 6 meter diameter om de 340 meter. De totale lengte van de tunnel zal 38,5 kilometer bedragen, waarvan 27,7 kilometer onder water. De tunnel zal de handelsbetrekkingen tussen Spanje en Marokko en tussen Europa en Afrika stimuleren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team