Zoeken

Dit gaat de tunnel tussen Marokko en Spanje kosten

1 mei 2024 - 09:00 - Economie

©

De kosten voor de tunnel onder de Straat van Gibraltar, die Marokko en Spanje met elkaar zal verbinden, zijn nu bekend. De tunnel, die klaar moet zijn voor het WK 2030 dat de twee landen samen met Portugal organiseren, zal naar schatting 6 miljard euro kosten.

In tegenstelling tot eerdere plannen voor een tunnel voor zowel voertuigen als treinen, zal er nu enkel een spoortunnel worden gebouwd. Dit komt door de verwachte verkeersdrukte, die met name tijdens spitsuren voor problemen zou kunnen zorgen. De spoortunnel zal het mogelijk maken om voertuigen en vrachtwagens te vervoeren, evenals hogesnelheidstreinen.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: werkzaamheden binnenkort van start?

Het project zal worden besproken tijdens de volgende topontmoeting tussen Marokko en Spanje, die gepland is tussen mei en juni. Tijdens deze bijeenkomst zullen de twee landen een stappenplan opstellen om de uitgevoerde studies te evalueren en het ontwerp van het project af te ronden. Er zal ook een werkplan worden vastgesteld voor 2023-2025, met inbegrip van een algemene strategie en een haalbaarheidsstudie voor de bouw van een verkenningstunnel om de geotechnische kenmerken van de ondergrond te bepalen.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: nog een lange weg te gaan

De toekomstige tunnel, met een lengte van 38,7 km waarvan 27,8 km onder water, zal niet alleen duizenden passagiers en goederen kunnen vervoeren tussen twee spoorwegterminals die 42 km van elkaar verwijderd zijn en bediend worden door hogesnelheidstreinen, maar zal ook de verplaatsing van mensen en goederen tussen Afrika en Europa vergemakkelijken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team