Zoeken

Medische primeur voor Marokko

19 maart 2022 - 11:00 - Marokko

©

Een medische primeur voor Marokko. Artsen hebben met succes een haplo-identieke allograft uitgevoerd op een patiënt met een immuundeficiëntie.

De operatie, die in het koninkrijk tot voor kort onuitvoerbaar was, is met succes uitgevoerd door specialisten van de afdeling hematologie en kinderoncologie van het kinderziekenhuis van het Ibn Sina universiteitsziekenhuis in Rabat, bij een patiënt met een immuundeficiëntie, aldus een verklaring van het ministerie van Volksgezondheid.

Lees ook: Nour (5) moest geamputeerd worden in Marokko maar werd succesvol geopereerd in Spanje

Het ontbreken van een register van hematopoëtische stamceldonoren (HSC) heeft ertoe geleid dat HSC-transplantaties tot dusver alleen kunnen worden uitgevoerd bij patiënten die een genetisch compatibele donor hebben, die meestal tot de groep van broers en zussen behoort, aldus het ministerie.

Lees ook: Medisch hoogstandje in Marrakech

Een allograft is een transplantaat van iemand anders, en met een een haplo-identieke transplantatie wordt verwezen naar een donor die slechts 1 identiek haplotype deelt met de patiënt. Dit type allograft wordt wel als zwaar beschouwd op procedureel niveau, maar de huidige literatuur laat zien dat de uiteindelijke uitkomst na een haplo-identieke donortransplantatie erg goed is. Een ander voordeel van het gebruik van haplo-identieke donoren is dat de zoektocht heel snel kan gaan en dat familieleden zeer gemotiveerd zijn om als donor te fungeren. In dit geval was de moeder de half-compatibele familiedonor, aldus de mededeling.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team