Zoeken

Marrakech wil van vervuilende industrie af

13 april 2024 - 11:00 - Economie

©

De gouverneur van de regio Marrakech-Safi, Farid Chourak, wil vervuilende industrieën die in woonwijken in Marrakech zijn gevestigd verplaatsen naar speciaal ingerichte industrieterreinen. Dit om de rust van de bewoners te bewaren. Sommige bedrijven maken zich echter zorgen.

Gouverneur Chourak droomt van een ecologisch verantwoorde stad Marrakech die bijdraagt aan het welzijn van haar inwoners, met name diegenen die in de buurt van vervuilende industrieën wonen. Om dit te realiseren, zet hij in op de herlokalisatie van fabrieken. Afgelopen weekend bezocht hij samen met stadsbestuurders verschillende locaties die in aanmerking komen voor deze nieuwe industrieterreinen, meldt Maroc Diplomatique.

Lees ook: Casablanca weigert vrachtwagens in stadscentrum

Een van de voorstellen is de aanleg van een moderne industrieterrein met ruimte voor maximaal 200 bedrijven. In de gemeente M’Hamid is al een veelbelovende locatie gevonden. Het terrein van 20 hectare is groot genoeg voor dit ambitieuze project.

In Harbil bezocht de delegatie een terrein waarop een uitgebreid logistiek park van 165 hectare zal worden ontwikkeld. Dit is in lijn met de nationale strategie om de logistieke concurrentiepositie van het land te versterken. In het district Essaada wordt momenteel gezocht naar een geschikte locatie voor een zone voor de productie van machines en onderdelen. Deze zone zal worden geïntegreerd in het renovatieproject van het industrieterrein Sidi Ghanem.

De ambitie van gouverneur Chourak om de industriële activiteiten te scheiden van woongebieden baart sommige bedrijven zorgen. Ze vrezen voor "significante verstoringen" van hun normale bedrijfsvoering, de aanzienlijke "financiële gevolgen" voor hun liquiditeit, de kosten van verhuizing en inrichting van nieuwe locaties, en de mogelijke activiteitsonderbrekingen.

Lees ook: Massale vogelsterfte bij Tanger: vuilstortplaats verdacht

De bedrijven benadrukken dat de uitvoering van dit beleid "rekening moet houden met hun economische realiteit" om de economische vitaliteit van de regio te behouden en tegelijkertijd te streven naar een duurzamere en schonere stad. Ze pleiten voor "uitgebreid overleg" met de autoriteiten en voor de invoering van steunmaatregelen om de financiële last te verlichten en de overgang naar de nieuwe industrieterreinen te vergemakkelijken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team