Zoeken

Marrakech kampt met moskeetekort

15 januari 2024 - 09:00 - Marokko

©

Met de naderende start van de Ramadan op 11 maart in Marokko, groeit de bezorgdheid over het aantal beschikbare moskeeën in Marrakech. Vele gebedshuizen zijn beschadigd of zelfs volledig verwoest door de aardbeving die het koninkrijk op 8 september 2023 trof.

In totaal raakten 2217 moskeeën beschadigd door de hevige aardbeving. Sommige daarvan zijn volledig ingestort, waardoor het aantal gesloten gebedshuizen in Marokko aanzienlijk is toegenomen. Geconfronteerd met deze situatie heeft parlementslid Abdelrahman Wafa van de PAM-partij een schriftelijke vraag gesteld aan Ahmed Toufiq, de minister van Habous en Islamitische Zaken.

Lees ook: Aardbeving Marokko: 1,2 miljard dirham voor herstel verwoeste moskeeën

Hij informeerde bij de minister naar mogelijke alternatieve oplossingen om het effect van de sluiting van meerdere moskeeën in Marrakech tijdens de aankomende Ramadan op te vangen.

"Marrakech staat voor een grote uitdaging na de recente aardbeving, met de sluiting van vele moskeeën, wat directe gevolgen heeft voor het religieuze leven van de burgers, vooral met de komst van de gezegende maand Ramadan, die gekenmerkt wordt door een grote toeloop van inwoners om met name het Tarawih-gebed, te verrichten", aldus Abdelrahman Wafa, wijzend op het feit dat de stad, bekend om haar spiritualiteit en diepgewortelde religieuze tradities, te maken krijgt met een nieuwe realiteit tijdens deze Ramadan.

Bovendien, "leidt de sluiting van moskeeën niet alleen tot het ontnemen van burgers van hun gebruikelijke gebedsplaatsen, maar legt het ook een zware verantwoordelijkheid op het ministerie van Habous om snel en effectief oplossingen te vinden, vooral omdat moskeeën in Marrakech, net als in het hele land, niet alleen gebedsplaatsen zijn, maar ook centra voor sociale en spirituele bijeenkomsten", voegt Abdelrahman Wafa toe. Hij benadrukt dat deze gebedshuizen "tijdens de maand Ramadan het centrum van het dagelijks leven van velen worden, waar mensen samenkomen voor de vijf groepsgebeden, evenals voor de Tarawih en Tahajjud gebeden".

Lees ook: Marokko: 5 miljard dirham voor moskeeën

"Hun sluiting betekent dat mensen de kans wordt ontnomen om samen te komen en het collectieve gebed uit te voeren, wat een integraal onderdeel is van de Marokkaanse gebruiken tijdens deze heilige maand", aldus de parlementariër.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team