Zoeken

Aardbeving Marokko: 1,2 miljard dirham voor herstel verwoeste moskeeën

17 oktober 2023 - 11:00 - Economie

©

De verwoestende aardbeving in Al Haouz heeft 2516 gebedshuizen vernield. Dat meldt minister Ahmed Toufiq van Habous en Islamitische Zaken. Hun restauratie zal een investering van 1,2 miljard dirham vergen.

Tijdens een toespraak in Rabat ter gelegenheid van de Nationale Moskeedag op 11 oktober, herinnerde minister Ahmed Toufiq eraan dat de aardbeving van 8 september ernstige schade heeft toegebracht aan meer dan 2516 gebedsplaatsen. Deze beschadigde of vernietigde locaties zullen worden hersteld voor een bedrag van 1,2 miljard dirham, dat volledig door de staat zal worden gefinancierd, zoals bevolen door Koning Mohammed VI. Het ministerie zal toezicht houden op de restauratiewerkzaamheden om het religieuze en culturele erfgoed te behouden die de rijkdom van Marokko vormen.

Lees ook: Marokko: "Snelle wederopbouw" met "alle beschikbare middelen"

Ahmed Toufiq maakte ook van de gelegenheid gebruik om de problemen aan te kaarten bij de bouw van moskeeën, hun sluiting of verval, evenals de betrokkenheid van verenigingen bij hun constructie en beheer. Hij benadrukte vooral de urgentie van het bouwen van nieuwe moskeeën om de sterke demografische groei op te vangen. In totaal zouden er tegen 2030 ruim 840 nieuwe moskeeën moeten worden gebouwd, wat neerkomt op 120 moskeeën per jaar. Daarnaast wees de minister op het bestaan van 1500 tijdelijke gebedsruimtes in grote steden en herinnerde eraan dat elk jaar 160 moskeeën worden gesloten en 120 worden gerenoveerd en heropend.

Bladna.nl