Zoeken

Geen Tanjia meer voor de Marrakchis

7 februari 2024 - 10:00 - Marokko

©

De inwoners van Marrakech worden geconfronteerd met een uitzonderlijke culinaire beperking als gevolg van de sluiting van hamams drie dagen per week. Deze maatregel, ingesteld door de provincie Marrakech-Safi met als doel het waterverbruik te rationaliseren, heeft een aanzienlijke impact op restauranthouders, met name degenen die gespecialiseerd zijn in het bereiden van "Tanjia", een kenmerkend gerecht van de stad.

De sluiting van hamams en autowasstraten raakt niet alleen de faciliteiten zelf, maar heeft ook gevolgen voor restaurants, vooral die welke Tanjia bereiden. Deze traditionele schotel, erkend als immaterieel cultureel erfgoed van Marokko op culinair gebied, wordt doorgaans bereid in de traditionele ovens, of "Farnatchi", die zich vaak naast hamams bevinden. Door de sluiting van de badhuizen moeten ook deze ovens hun activiteiten staken, wat resulteert in een aanzienlijk verlies voor de restauranthouders in een stad waar dagelijks honderden Tanjias worden bereid, meldt kech24.

Lees ook: Ook Driouch beveelt sluiting hamams

Deze maatregel, die voortkomt uit een richtlijn van het ministerie van Binnenlandse Zaken, verbiedt de opening van openbare badhuizen en autowasstraten op maandagen, dinsdagen en woensdagen, met als doel water te besparen. Marokko kampt met een ernstig watertekort als gevolg van zes opeenvolgende jaren van droogte.

Bladna.nl