Zoeken

Snelle hervatting zeeverbindingen tussen Spanje en Marokko

12 april 2022 - 09:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De Havenautoriteit van de Baai van Algeciras (APBA) heeft maandag een vergadering gehad met scheepvaartmaatschappijen, vertegenwoordigers van de Marokkaanse handelsvloot en de staatshavens, om een precieze datum af te spreken voor de hervatting van de zeeverbindingen met Marokko.

De vergadering had tot doel de logistiek voor de hervatting van het passagiersvervoer over zee af te ronden, nadat de Marokkaanse handelsvloot vrijdag alle rederijen die Marokkaanse havens (Tanger Med, Tanger City, Nador en Al Hoceima) met Spaanse havens verbinden, toestemming heeft gegeven om hun activiteiten te hervatten, die sinds maart 2020 waren stilgelegd.

Lees ook: Officieel: bootverkeer tussen Marokko en Spanje wordt hervat

"Het personeel voor de kaartjescontrole, het verkooppersoneel en al het personeel van de havenstructuur heeft twee jaar zonder werk gezeten," zeggen bronnen dicht bij de APBA. De hervatting van de havenactiviteit is niet eenvoudig, maar de rederijen zullen binnen 48 uur klaar zijn, verzekert de directeur van een rederij die om anonimiteit verzoekt. Hij voegt eraan toe dat reizigers deze week vanuit Spanje, Frankrijk en Italië naar Marokko zullen kunnen reizen.

Reizigers naar Marokko moeten zich houden aan het gezondheidsprotocol dat de Marokkaanse autoriteiten hebben opgesteld, namelijk het voorleggen van een vaccinatiepaspoort met de drie doses, of slechts twee doses indien de tweede minder dan vier maanden geleden is ingeënt; of een PCR-test van minder dan 72 uur oud.

Lees ook: Algeciras bereidt zich voor op operatie Marhaba 2022

De hervatting van de zeeverbindingen zal ook de terugkeer van de Marokkanen vergemakkelijken die illegaal in Spanje zijn aangekomen, met name op de Canarische eilanden. Ongeveer 80 van hen werden wekelijks naar Laayoune overgevlogen met vluchten uit Gran Canaria. Twee extra vluchten naar Casablanca en Agadir zullen nu worden georganiseerd, om de terugkeer van deze migranten naar Marokko te bespoedigen.

Bladna.nl