Zoeken

Marokko-WK 2030: miljardenboost of sociale valstrik?

18 juni 2024 - 16:20 - Marokko

©

De co-organisatie van het WK 2030 met Spanje en Portugal belooft Marokko een enorme economische boost te geven. Naar schatting zal het evenement 1,2 miljard dollar aan inkomsten opleveren en banen creëren, de toeristische sector stimuleren en investeringen aanmoedigen.

Volgens consultant Mohamed Jedri zal de WK-organisatie leiden tot grootschalige investeringen in infrastructuur, zoals wegen, hotels, stadions en transport. Dit zal op zijn beurt leiden tot de creatie van talloze banen. De toestroom van toeristen na het WK zal de werkgelegenheid in de sector nog verder stimuleren. Jedri ziet het WK dan ook als een unieke kans om de Marokkaanse economie een flinke duw in de rug te geven, met als doel om het BBP tegen 2035 te verhogen tot 260 miljard dollar.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje versneld door WK 2030

Analist Omar Ketani nuanceert dit beeld echter. Hij waarschuwt dat de investeringen wellicht vooral gericht zullen zijn op infrastructuur, met een pas op de middellange tot lange termijn rendement. Volgens Ketani is het belangrijk om te focussen op investeringen die direct werkgelegenheid creëren, met name in de informele sector waar 3 miljoen mensen actief zijn.

Ketani benadrukt ook de noodzaak van een sociaal gedreven economisch beleid. Hij stelt dat sociale investeringen, zoals in de gezondheidszorg en onderwijs, op lange termijn meer rendement opleveren dan pure infrastructuurprojecten. De expert erkent wel dat de WK-organisatie economische voordelen zal opleveren, maar benadrukt dat deze beperkt zullen blijven tot 3,5 à 4% van de nationale economische groei. Dit komt volgens hem door het gebrek aan investeringen in menselijk kapitaal, met name in plattelandsgebieden waar 40% van de bevolking woont en afhankelijk is van de landbouw.

Lees ook: Marokko investeert fors in luchtvaart voor WK 2030

De expert concludeert dat de WK-organisatie op zich geen garantie is voor het oplossen van Marokko’s sociale problemen, zoals armoede, werkloosheid en marginalisatie. Hiervoor is een structureel, sociaal gericht beleid nodig dat zich richt op alle Marokkanen, ongeacht hun afkomst of woonplaats.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team