Zoeken

Marokko: wanneer de winter verandert in zomer

18 februari 2024 - 14:00 - Marokko

©

De winter in Marokko lijkt dit jaar meer op een zomer, met extreem hoge temperaturen die zorgen voor verbazing en vragen.

Deze week stegen de temperaturen in het zuiden en centrum van het land met 13 tot 14 graden, 5 tot 9 graden boven de normale waarden voor deze periode, meldt Houcine Youaabed van de Nationale Meteorologische Dienst (DGM) aan Hespress. De oorzaak: warme, tropische luchtstromen vanuit de Sahara die naar het zuiden, centrum en de Atlantische kustvlakte trekken.

Lees ook: Marokko: hittegolf... midden in februari!

De temperatuurstijging is het meest uitgesproken in steden als Tan-Tan en Es-Smara (37 graden), Safi (35,6 graden) en Taroudant (34 graden). In Sidi Ifni, Tiznit, Beni Mellal, Nouaceur, El Jadida, Taroudant en Kenitra werden de maximale temperaturen voor februari al ruimschoots overschreden, aldus Youaabed. Hij wijst op de aanhoudende warmtegolven tijdens de winter, met een gemiddelde stijging van 5 tot 10 graden in januari, een trend die wereldwijd wordt waargenomen.

Lees ook: Hittegolf in Marokko: 37°C, nog nooit gezien in februari!

Deze februari is warmer dan die van vorig jaar, met voorspellingen van hoge temperaturen in de Souss-regio en het zuiden van het land dit weekend. In het oosten van het koninkrijk wordt lichte bewolking verwacht. De bewoners van het noorden, centrum en zuidoosten kunnen te maken krijgen met mist en vrij sterke windstoten met lokale zandstormen. Youaabed voorspelt een daling van de temperaturen in het oosten en een stijging in de rest van het land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team