Zoeken

Marokko: cannabisteelt kan miljard dollar per jaar opbrengen

11 december 2020 - 11:40 - Marokko

©

Nu een speciale commissie van de Verenigde Naties heeft besloten dat cannabis niet langer op de lijst van gevaarlijke drugs thuis hoort, lijkt ook Marokko de weg naar legalisatie van de drug te zijn ingeslagen. Tijdens een stemming over dit onderwerp door de Commissie voor Verdovende Middelen van de Verenigde Naties (CND), was Marokko een van de landen die het voorstel heeft geaccepteerd.

Met een stemverhouding van 27 stemmen voor, 25 tegen en één onthouding heeft de CND de weg vrij gemaakt voor de erkenning van de medische en therapeutische voordelen van de populaire recreatiedrug. In de meeste landen ter wereld is de handel in cannabis en het gebruik ervan nog altijd illegaal. Marokko is het enige land in de MENA-regio dat voor het voorstel heeft gestemd, meldt L’Opinion. Algerije, Egypte, Irak, Libië en Turkije hebben tegen het veranderen van de status van cannabis gestemd.

Volgens dokter Allal Amraoui, chirurg en Kamerlid van de Istiqlal-partij, heeft Marokko een nieuwe wetgeving nodig omdat de huidige repressieve aanpak niet effectief is. Hij ziet meer heil in het ontmoedigen van roken omdat dit volgens hem vaak een opmaat is naar het gebruik van cannabis en omdat het veel meer voordelen voor de Volksgezondheid oplevert. Ook vindt de parlementariër dat Marokko open moet staan voor de therapeutische werking van cannabis, mits het gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Het is tijd voor een rustig debat over dit onderwerp, vindt Amraoui.

Volgens experts van het Britse bedrijf Prohibition Partners, dat is gespecialiseerd in adviezen voor de cannabismarkt, zou Marokko in het eerste jaar ongeveer 944 miljoen dollar kunnen verdienen als de handel in cannabis wordt gelegaliseerd. Op dit moment zijn tussen de 90.000 tot 140.000 gezinnen afhankelijk van de cannabisteelt in Noord-Marokko en biedt deze illegale landbouw werk aan 800.000 mensen.

Bladna.nl