Zoeken

Marokko: 7 op 10 werknemers op zoek naar nieuwe baan (enquête)

1 maart 2023 - 14:00 - Marokko

©

In Marokko zijn 7 op de 10 werknemers actief op zoek naar een nieuwe baan, zo blijkt uit een studie van de Boston Consulting Group (BCG) en ReKrute.

De studie is getiteld "What Job Seekers Wish Employers Knew" en onthult een diepgaande verandering in de relatie tussen werknemers en bedrijven. Voor het onderzoek werd met 90.000 werknemers in 160 landen gesproken, waaronder bijna 400 in Marokko, via The-Network, het internationale netwerk van toonaangevende job portals in de wereld. "In het geval van Marokko spreken de cijfers voor zich", aldus de auteurs van de studie, die erop wijzen dat 7 op de 10 werknemers actief op zoek zijn naar een nieuwe baan in het koninkrijk, tegenover 40% wereldwijd.

Lees ook: Marokko: 1,5 miljoen jongeren werkt niet, studeert niet en volgt geen opleiding

Volgens het onderzoek zouden 4 op de 10 Marokkaanse kaderleden een interessant aanbod weigeren vanwege een negatieve ervaring tijdens het aanwervingsproces (tegen 52% wereldwijd). In Marokko is het salaris de belangrijkste motiverende factor op het werk, op hetzelfde niveau als loopbaanontwikkelingsmogelijkheden (57%). Steeds meer Marokkaanse werknemers willen werken voor hun levensonderhoud en 66% van hen droomt van een stabiele carrière, wat in lijn is met de wereldwijde trend van 69%.

Face-to-face werk is in het koninkrijk (49%) meer verspreid dan in de rest van de wereld (35%). Daarnaast beoordeelt "65% van de Marokkaanse kaderleden hun onderhandelingspositie met recruiters als sterk tot zeer sterk. Dit is vooral een gevolg van de vele verzoeken die zij van recruiters ontvangen: meer dan 80% van de kandidaten wordt meerdere keren per jaar benaderd (vergeleken met 74% op wereldniveau), waarvan 41% elke maand/week wordt benaderd (vergeleken met 39% op wereldniveau)", aldus de studie.

Lees ook: Loonsverhoging in Marokko is kwestie van 2 miljard dirham

Volgens Zineb Sqalli, associate director bij de Boston Consulting Group, "is deze spanning op de arbeidsmarkt structureel en moeten bedrijven zich beter organiseren om [...] een geïndustrialiseerd en efficiënt aanwervings- en integratieproces te hebben...". Philippe Montant, algemeen directeur van ReKrute, voegt daaraan toe dat "het nu aan de werkgevers is om uitgedaagd te worden in hun aanwervingsmethoden en in hun vermogen om rekening te houden met de verwachtingen van hun potentiële toekomstige werknemers, om hun teams aan te trekken en te behouden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team