Zoeken

Marokkaanse restauranteigenaar opnieuw veroordeeld voor "moderne slavernij"

22 januari 2023 - 22:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Het Hof van Beroep van Rouen in Frankrijk heeft een Marokkaanse restauranthouder veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Daarmee wordt het vonnis van juli 2021 bevestigd. De man werd door vijf van zijn voormalige Marokkaanse werknemers, beschuldigd werd van moderne slavernij.

Na meerdere hoorzittingen is een einde gekomen aan het proces tegen een 62-jarige Marokkaanse restauranthouder, die van mensenhandel werd beschuldigd. De man werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, een boete van 36.000 euro en de betaling van schadevergoedingen van 6000 euro voor drie van de werknemers en 9000 euro voor de andere twee, meldt France Bleu Normandie.

Lees ook: Aangrijpende getuigenis van meisje dat verkocht werd om naar Tanger te worden gestuurd

Er is ook een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de voormalige manager van een bakkerij in Rouen en twee restaurants in de buurt van Evreux. De rechters beschouwen de voormalige werknemers als "moderne slaven" van de Marokkaanse baas en veroordeelden hem daarvoor in juli 2021 al tot een jaar gevangenisstraf, maar zonder aanhoudingsbevel.

Lees ook: Marokkanen slachtoffer moderne slavernij in Frankrijk

De zaak kwam voort uit een klacht van één van de vijf Marokkaanse werknemers, die allen ongedocumenteerd in Frankrijk verblijven. De gebeurtenissen vonden plaats tussen 2014 en 2016. Als kok in het restaurant Au Palais du Maroc in Claville, vertelde M. B. in 2015 over zijn ervaringen met zijn voormalige baas. De restauranteigenaar had hem aangeworven met de belofte van een regularisatie van zijn situatie en een salaris. "Er is een ongelijke behandeling tussen legale en illegale werknemers, de werkdagen bevatten meer dan 15 uur, de huisvesting is onwaardig met ratten en zelfs een dode muis op de vloer van een kamer, we kregen maar eenmaal per week toegang tot een douche omdat water duur is en de beloning - als die al komt - is ver onder de werklast", hekelde hij toen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team