Zoeken

Marokko wil samenwerken met Algerije

28 januari 2021 - 16:40 - Marokko

©

Marokko zou graag samenwerken met Algerije om de terroristische dreiging uit te schakelen waarmee de twee landen in het bijzonder, maar ook andere landen van de Sahelregio, kampen.

Cherkaoui Habboub, de nieuwe directeur van het Marokkaanse Centraal Bureau voor Gerechtelijk Onderzoek (BCIJ), betreurde in een interview met 2M "een totaal gebrek aan veiligheidssamenwerking met Algerije". Volgens hem zou het bestaan ​​van zo’n samenwerking tussen de twee landen, het mogelijk maken om Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb en haar leider, Adnane Abou Walid al-Sahraoui, uit te schakelen. Dat is de meest actieve terroristische organisatie in de Sahel.

Die samenwerking is meer dan ooit nodig, zegt Cherkaoui Habboub, omdat het huidige niveau van terroristische dreiging in Marokko zorgwekkend is. "De dreiging is ernstig", verklaarde hij, waarschuwend voor de massale aankomst van terroristen uit de gevechtszones van Irak, Syrië en Afghanistan, in de Sahelregio.

De directeur van de BCIJ zei ook nog dat de Marokkaanse veiligheidsdiensten die bevoegd zijn voor de strijd tegen terrorisme, goed coöpereren en dat Marokko bereid is om als onderdeel van deze strijd de samenwerking op te voeren met zijn partners, met name de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Spanje.

"Het waren de Marokkaanse inlichtingendiensten die aan het Amerikaanse leger in Afghanistan de locatie van het trainingskamp van Osama bin Laden hebben aangegeven en het waren opnieuw zij die Abdelhamid Abaaoud, het brein van de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, lokaliseerden in België", geeft Cherkaoui Habboub als voorbeeld om te getuigen van de doeltreffendheid van de Marokkaanse diensten in de strijd tegen het terrorisme.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team