Zoeken

Aanwezigheid Israëlische soldaten in Marokko houdt risico in op spanningen met Algerije

9 juni 2023 - 10:00 - Marokko

©

De deelname van Israëlische soldaten aan African Lion 2023, de militaire oefeningen die Marokko organiseert in samenwerking met de Verenigde Staten, zou een bedreiging vormen voor de veiligheid in de Maghreb. Een deel van de manoeuvres vinden plaats in een gebied van de Sahara dicht bij Algerije, dat al troepen heeft ingezet aan de grens.

Volgens Marokko zal een deel van de African Lion-oefeningen van dit jaar, waaraan Israëlische soldaten voor het eerst deelnemen, plaatsvinden in Mahbes, zo’n 45 kilometer van de grens met de Algerijnse provincie Tindouf in de Sahara. Algiers, dat in 2021 de diplomatieke betrekkingen met Rabat verbrak, heeft al militaire troepen langs de grens ingezet, meldt El Pais.

Lees ook: Israëlische soldaten oefenen in Marokko

"Een delegatie van 12 soldaten en commandanten van het Golani Verkenningsbataljon, vertrok zondag voor de oefening African Lion 2023 in Marokko. Het is de eerste keer dat het Israëlische leger actief deelneemt aan deze internationale manoeuvres op Marokkaans grondgebied", aldus een Israëlisch persbericht dat maandag werd gepubliceerd.

Bijna 8000 soldaten uit 18 landen nemen deel aan de 19ᵉ editie van de militaire manoeuvres die gezamenlijk worden georganiseerd door Marokko en de Verenigde Staten. "In de komende twee weken zullen onze soldaten zich richten op training in verschillende gevechtssituaties die stedelijke guerrillaoorlog en ondergrondse oorlogsvoering combineren, met als hoogtepunt een gezamenlijke oefening voor alle deelnemende legers," aldus de verklaring.

Lees ook: African Lion 2023: Marokkaanse en Amerikaanse legers bereiden zich voor in Agadir

Het doel van de manoeuvres is om "de relaties tussen de landen te versterken" en om "een gelegenheid te creëren om van elkaar te leren en kennis te delen". Het Israëlische leger was vorig jaar waarnemer tijdens de manoeuvres. Dit jaar zullen ze deelnemen aan verschillende oefeningen met betrekking tot onder meer de strijd tegen massavernietigingswapens en tactische land-, zee- en lucht oefeningen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team