Zoeken

Marokko krijgt groen licht van VS voor modernisatie F-16 vliegtuigen

14 april 2023 - 11:00 - Marokko

©

Het US Defense Security Cooperation Agency (DSCA), een onderdeel van het ministerie van Defensie, heeft aangekondigd dat het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken de verkoop van gemeenschappelijke stand-off wapens (JSOM) heeft goedgekeurd, voor de uitrusting van de Marokkaanse F-16 vliegtuigen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een besluit genomen "tot de goedkeuring van een potentiële buitenlandse militaire verkoop aan de Marokkaanse regering van gemeenschappelijke stand-off wapens (JSOW) en aanverwante uitrusting, voor een geraamd bedrag van 250 miljoen dollar". De DSCA heeft op 11 april 2023 de vereiste certificering afgegeven waarmee het Congres op de hoogte wordt gebracht van de potentiële verkoop", aldus een verklaring. Het bedrijf Raytheon Missiles & Defence in Tucson-Arizona, is de hoofdaannemer.

Lees ook: Marokko bij 10 grootste wapenimporteurs in MENA-regio

Dankzij dit groen licht zal Marokko zijn F-16 vliegtuigen kunnen uitrusten met 40 AGM-154 C (JSOM) bommen. De verkoop omvat onder meer dummy luchttrainingsraketten, containers, planningsystemen, beveiliging voor de opslag van munitie, software voor operationele vluchtprogramma’s, vervoer, testgereedschap en -apparatuur, reserveonderdelen, technische documentatie, trainingsapparatuur en andere aanverwante artikelen.

Lees ook: Nieuwe wapens voor Marokkaanse koninklijke marine

De voorgestelde verkoop zal Marokko in staat stellen om huidige en toekomstige bedreigingen beter het hoofd te kunnen bieden. Marokko krijgt hierdoor meer mogelijkheden voor de effectieve verdediging van kritieke vaarroutes. De voorgestelde verkoop zal het maritieme partnerschapspotentieel van de Koninklijke Marokkaanse Luchtmacht ook vergroten en haar capaciteiten op één lijn brengen met bestaande regionale bases. Marokko zal de wapens moeiteloos kunnen opnemen in zijn strijdkrachten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team