Zoeken

Marokko verwerft Amerikaans raketsysteem HIMARS

16 april 2023 - 17:00 - Marokko

©

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op dinsdag 11 april de verkoop aan Marokko goedgekeurd van het Amerikaanse HIMARS-raketsysteem en de bijbehorende uitrusting, voor een geschatte kostprijs van 524,2 miljoen dollar.

Volgens een verklaring van het US Defense Security Cooperation Agency (DSCA), een onderdeel van het ministerie van Defensie, heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een besluit uitgevaardigd voor de goedkeuring van een potentiële buitenlandse militaire verkoop aan de Marokkaanse regering. Het betreft HIMARS, een hoog mobiel raketsysteem en de uitrusting daarvan, voor een geraamde prijs van 524,2 miljoen dollar. DSCA heeft de vereiste certificering afgegeven om het Congres in kennis te stellen van de potentiële verkoop.

Lees ook: Marokko krijgt groen licht van VS voor modernisatie F-16 vliegtuigen

Marokko zal onder meer 18 HIMARS-draagraketten, 40 tactische raketsystemen, 36 geleide meervoudige raketsystemen, 36 alternatieve kernkoppen en andere apparatuur aankopen bij Lockheed Martin Missiles and Fire Control. De transactie gaat gepaard met Amerikaanse technische, logistieke- en engineeringsondersteuning, aldus DSCA.

Lees ook: Marokko bij 10 grootste wapenimporteurs in MENA-regio

Volgens het Amerikaanse agentschap zal de voorgestelde verkoop het Amerikaanse buitenlandse beleid en de nationale veiligheid ondersteunen "door bij te dragen aan de verbetering van de veiligheid van een belangrijke niet-NAVO bondgenoot, die een belangrijke kracht blijft voor politieke stabiliteit en economische vooruitgang in Noord-Afrika." Het zal ook "de interoperabiliteit verbeteren van de Royal Armed Forces, die regelmatig oefeningen houdt met de Amerikaanse strijdkrachten, door zich te richten op de bestrijding van terrorisme en gewelddadige extremistische organisaties in de Maghreb en de Sahel", aldus het agentschap.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team