Zoeken

Marokko wil aanvoer van vloeibaar aardgas verder ontwikkelen

28 april 2021 - 12:00 - Economie

©

De Marokkaanse minister van Energie, Aziz Rebbah, heeft Marokkaanse ingenieurs en bedrijven opgeroepen om ideeën in te dienen voor het ontwerp en de bouw van een nieuwe terminal voor vloeibaar aardgas. De mogelijke locaties voor deze nieuwe installatie zijn de havens Nador West Med, Kenitra Atlantique, Jorf Lasfar (El Jadida) of Mohammedia.

De Marokkaanse overheid wil met de bouw van de nieuwe terminal een duurzame maritieme oplossing voor de levering van aardgas aan de nationale markt bieden. De installatie (FSRU) moet ruimte bieden aan de opslag van vloeibaar aardgas en wordt ook uitgerust met een hervergassingsysteem waarmee het vloeibare aardgas weer kan worden omgezet in gas. Aziz Rebbah heeft het startschot gegeven voor de aanbestedingsprocedure. Geïnteresseerde partijen kunnen zich inschrijven voor de ontwikkeling, het ontwerp, de financiering, de bouw, de exploitatie en het onderhoud van het project. De opdrachten zullen worden vergeven aan bedrijven die in ieder geval kunnen garanderen dat de terminal in 2025 wordt opgeleverd.

Volgens het ministerie van energie zal de vraag naar aardgas in Marokko in 2025 zijn gestegen naar 1,1 miljard kubieke meter. Meer dan de helft hiervan, 0,6 miljard kubieke meter, is nodig voor de industriesector. De verwachting is dat de aardgasbehoefte in het koninkrijk in 2030 stijgt naar 1,7 miljard kubieke meter, en in 2040 uitkomt op 3 miljard kubieke meter.

Omdat het vloeibare aardgas per schip wordt aangeleverd, is het de bedoeling dat de installatie in een haven wordt gebouwd. De havens Nador West Med, Kenitra Atlantique, Jorf Lasfar en Mohammedia zijn kandidaten voor de bouw van de terminal. Vooral lokale aardgasgebruikers op de as Kenitra-Mohammedia-Casablanca-Settat, moeten hierdoor in de toekomst beter worden bediend.

Door de lancering van dit nieuwe aanbestedingsproject lijkt het aardgascomplex in de haven Jorf Lasfar, dat zou worden aangelegd in het kader van het nationale ontwikkelingsplan voor vloeibaar aardgas, er niet meer te komen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team