Zoeken

F16 van Lockheed Martin binnenkort in actie in Marokko

10 maart 2023 - 09:00 - Marokko

©

De 25 Amerikaanse F-16 Viper gevechtsvliegtuigen, geproduceerd door de Amerikaanse groep Lockheed Martin, worden binnenkort geleverd aan Marokko.

Volgens militaire bronnen heeft het Amerikaans technologiebedrijf L3Harris het ontwerpproject van het Viper Shield elektronisch oorlogsvoeringsysteem voor de Marokkaanse F-16-toestellen afgerond, meldt Hespress. Daarom zou de levering van deze vliegtuigen sneller kunnen plaatsvinden. Die was aanvankelijk gepland voor 2024, maar zou pas tussen 2025 en 2027 effectief zijn.

Lees ook: Marokko kocht mogelijk F-16 Sufa gevechtsvliegtuigen van Israël

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken keurde onlangs ook de verkoop van 25 F-16 "Block 70/72" vliegtuigen aan Marokko goed en gaf toestemming om zijn 23 F-16’s te moderniseren, voor een bedrag van 983 miljoen dollar. De gevechtsvliegtuigen zullen worden uitgerust met de nieuwste elektronische technologie.

Lees ook: Door Marokko bestelde F-16 maakt testvlucht

De F-16 werd ontwikkeld in de jaren 70 en is tot nu toe de meest geproduceerde straaljager van de vierde generatie. Het toestel wordt voortdurend bijgewerkt. De nieuwste variant, de F-16V "Viper" Block 70/72, bevat meerdere upgrades voor de sensoren, avionica en elektronische oorlogsvoering. Zo is het vliegtuig bijvoorbeeld uitgerust met een nieuwe APG-83 "Radar Scalable Agile Beam", een elektronische antenne-radar waarmee piloten een duidelijk en gedetailleerd beeld krijgen van het doelgebied met een digitale kaartweergave.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team