Zoeken

Marokkaanse vrouwen krijgen iets meer kinderen

5 april 2024 - 07:00 - Marokko

©

De vruchtbaarheidsgraad in Marokko, die sinds 2019 in stijging is, zal die trend dit jaar waarschijnlijk voortzetten, zo blijkt uit een recent onderzoek van de Policy Center For The New South (PCNS).

De studie, getiteld "Recente vruchtbaarheidstrends in Marokko: verandering met continuïteit", is uitgevoerd door Aziz Ajbilou en Karim El Aynaoui. Ze projecteert de vruchtbaarheidsgraad in Marokko op korte en middellange termijn in verband met de economische en sociale context, met name de arbeidsparticipatie van vrouwen.

Lees ook: Statistiekenbureau deelt verontrustende cijfers over vergrijzing Marokko

Na een stagnatie sinds 2010 is de vruchtbaarheidsgraad in 2019 licht gestegen, vooral in de steden, waar die 2,2 kinderen per vrouw bereikte tegen 1,8 kind per vrouw in 2010. Op het platteland daalde de vruchtbaarheidsgraad tot 2014 tot 2,5 kinderen per vrouw, waarna die in 2019 weer steeg tot 2,7 kinderen per vrouw. Er werd ook een daling van de leeftijd bij het eerste huwelijk waargenomen bij zowel geschoolde als laaggeschoolde vrouwen, zowel in stedelijke als in landelijke gebieden.

"Wat verrassend is, is dat deze toename van de vruchtbaarheidsgraad samengaat met een toename van de scholing van meisjes. Deze toename stuit echter op obstakels met betrekking tot de toegang van vrouwen tot een economische activiteit buiten de huiselijke sfeer. Deze situatie kan leiden tot een daling van de leeftijd bij het eerste huwelijk en bijgevolg tot de waargenomen toename van de vruchtbaarheidsgraad", aldus de auteurs van de studie.

Lees ook: Ruim 70% Marokkaanse vrouwen gebruikt anticonceptie

De gegevens van de volgende volkstelling en woningtelling die in 2024 is gepland, in combinatie met kwalitatief onderzoek naar het voortplantingsgedrag van Marokkaanse vrouwen, kunnen een duidelijk beeld geven van de vruchtbaarheidstrends in Marokko. De huidige economische en sociale omstandigheden van Marokkaanse koppels lijken echter niet gunstig te zijn voor een hoge vruchtbaarheidsgraad. Daarom wordt verwacht dat het gemiddeld aantal kinderen per vrouw dit jaar rond de 2,5 zal schommelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team