Zoeken

Marokkanen verdeeld over verbod op TikTok

17 maart 2024 - 11:00 - Marokko

©

De dreigende ban op TikTok in de Verenigde Staten en Europa wakkert ook in Marokko de discussie aan over de populaire app. Terwijl sommigen pleiten voor een verbod, benadrukken experts het belang van regulering en mediawijsheid.

Een voorstel van wet tot verbod van TikTok werd recent ingediend door de Commissie Onderwijs, Cultuur en Communicatie in het Marokkaanse parlement. In december sprak parlementslid Hanane Atarguine (PAM) al de regering aan over de gevaren van de app voor minderjarigen. De app telt in Marokko 9,27 miljoen gebruikers van 18 jaar en ouder.

Lees ook: TikTok vector voor losbandigheid in Marokko?

"De kwestie TikTok in Marokko raakt aan belangrijke aspecten van de impact van sociale media," stelt Kadili Abdelilah, voorzitter van de Edtech-stichting Tamkine. "TikTok introduceert nieuwe manieren om problemen te uiten, op een manier die sommigen problematisch vinden. Echter, het probleem ligt niet bij TikTok zelf, of bij het gebruik ervan, maar bij de manier waarop het wordt gebruikt en de gedeelde content. We moeten gebruikers opvoeden voor verantwoord gebruik, zonder inbreuk te maken op elkaars vrijheid of waarden."

Kadili Abdelilah ziet geen heil in een verbod: "TikTok kan een krachtig instrument worden voor creativiteit, zelfexpressie en het delen van ervaringen. Een verbod zou Marokkaanse gebruikers beroven van een platform voor culturele uitwisseling, nieuwe perspectieven en internationale zichtbaarheid. We moeten wel duidelijke regels en normen stellen voor verantwoord TikTok-gebruik in Marokko. Sensibilisatiecampagnes kunnen bijdragen aan goede praktijken, respect en tolerantie."

Lees ook: Marokkaans parlement debatteert over verbod TikTok

Redouane Elhaloui, voorzitter van de Federatie van informatietechnologieën, telecommunicatie en offshore outsourcing (APEBI), pleit voor "regulering op maat van onze nationale realiteit." Hij suggereert aanpassing van het TikTok-algoritme om educatieve content te promoten, met focus op onderwijs, wetenschap en cultuur. "Daarnaast zijn digitale welzijnsmaatregelen, zoals automatische uitlog voor minderjarigen na een uur, cruciaal voor verantwoord social media gebruik."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team