Zoeken

Marokko: het verborgen leven van christelijke bekeerlingen

11 januari 2021 - 10:00 - Marokko

©

Ondanks de religieuze pluraliteit en de tolerantie tegenover christenen en joden, heeft een kleine christelijke gemeenschap nog steeds haar plaats in de Marokkaanse samenleving niet gevonden. Reden hiervoor is de sociale- en professionele discriminatie, die de meeste bekeerlingen ondervinden.

In een land waar de grondwet de vrijheid van religie en gelijke kansen garandeert, zeggen de 8000 christenen van het koninkrijk, waarvan het merendeel protestant is, vooral slachtoffer te zijn van onderdrukking en vervolging. "We herhalen de uitdrukking van onze aspiraties voor fundamentele vrijheden waarvan wij, Marokkaanse christenen, nog steeds vaak verstoken blijven", zegt de Coördinatie van Marokkaanse christenen. Deze organisatie die bekeerde Marokkaanse moslims vertegenwoordigt, roept Marokkaanse overheden op om niet langer druk uit te oefenen op de officiële kerken van het land, [...] om hen ervan te weerhouden nieuwkomers te verwelkomen".

In een interview vestigde voorzitter Adam Al-Ribati de aandacht op de "delicate" situatie van Marokkaanse bekeerlingen, die in hun eigen land worden vervolgd. Deze christelijke minderheid leeft verborgen voor de afkeurende blik van de gemeenschap. De voorzitter noemde onder meer het geval van een vrouw in Casablanca met het christelijk geloof die door haar echtgenoot werd verstoten.

Twee jonge studenten die zich onlangs bekeerden tot het christendom, werden het slachtoffer van intimidatie en uit hun ouderlijk huis in Beni Mellal gezet. Een Marokkaans gezin is ook verzocht om haar woning te verlaten omwille van religieuze redenen. Bovendien beperkt de intimidatie zich niet tot het gezin en de samenleving, voegt de voorzitter eraan toe. In Casablanca werd een man die door zijn collega’s op kantoor was afgewezen, onrechtmatig ontslagen, ondanks bemiddeling van de arbeidsinspecteur.

Bladna.nl