Zoeken

Marokko verbiedt politiek in moskeeën

10 juli 2021 - 19:00 - Marokko

©

De minister van Habous en Islamitische zaken, Ahmed Toufiq, heeft deze week laten weten dat er in Marokkaanse moskeeën geen politiek mag worden bedreven. Hij waarschuwt islamitische wetgevers en politieke partijen om in aanloop naar de parlementsverkiezingen geen imams en andere religieuze ambtenaren te betrekken bij de verkiezingscampagne.

Minister Toufiq uitte zijn waarschuwing toen hij in de Eerste Kamer een mondelinge vraag over de verhoudingen tussen politiek en religie van een partijlid van de PJD beantwoordde. Het dagblad Assabah meldt dat de minister heeft benadrukt dat moskeeën en andere gebedshuizen neutraal terrein horen te zijn waar geen ruimte is voor het organiseren van debatten of andere politieke activiteiten.

Vooral de leden van de islamitische partijen heeft hij afgeraden om via gebedshuizen hun kiezers te bereiken. Volgens de minister kan inmenging van politiek in het beheer van religieuze zaken ernstige gevolgen hebben. Hij is van mening dat in de moskeeën alleen het hoogste belang van de gemeenschap centraal zou moeten staan.

Enkele jaren geleden is het religieuze veld in Marokko grondig hervormd, waardoor het voor imams en ander religieuze functionarissen verboden is om een politieke functie te bekleden of lid te zijn van een vakbond. "We willen niet dat de politiek wordt vervormd door religie", verklaarde de minister, die tevens benadrukte dat er in Marokko veel waarde wordt gehecht aan de scheiding tussen politiek en religie zodat moskeeën en andere gebedshuizen hun neutraliteit behouden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team