Zoeken

Marokko: vastgoedmarkt zit in de lift

1 oktober 2020 - 19:40 - Economie

©

Volgens professionals van de vastgoedsector zit de verkoop van onroerend goed in de lift en zijn de prijzen gedaald in Marokko. Deze opsteker is onder meer het resultaat van de verlaging van registratierechten met 50% en de opschorting van de toepassing van de referentielijst voor huizenprijzen sinds eind juli 2020.

Abdellatif Yagou, voorzitter van de Nationale Raad van de Orde van Notarissen, legt uit in een verklaring aan Médias24, dat ze sinds de inwerkingtreding van de gewijzigde begrotingswet een aanzienlijke omzetstijging waarnemen. Volgens hem was deze stijging te verwachten, aangezien verschillende mensen hun aankoopplannen hadden opgeschort, in afwachting van de verlaging of opheffing van de registratierechten.

Hassan Slaoui, notaris in Casablanca, voegt toe dat deze maatregelen de verkopen hebben gestimuleerd. In het bijzonder de verkopen die vóór deze wet moesten worden afgesloten, maar die in stand-by zijn gezet in het stadium van de reservering of de verkoopovereenkomst, in afwachting van deze impuls. Als de gezondheidscrisis aanhoudt, is het mogelijk dat deze maatregelen worden verlengd. Ondertussen zijn mensen aangemoedigd om deze operaties vóór 31 december uit te voeren. Ook de prijsdaling is motiverend, onderstreept de advocaat.

Zo zagen ze zelfs in Anfa Supérieur een aanzienlijke daling van de verkoopprijzen. Dat is het district met de hoogste prijs per vierkante meter in heel Marokko. In bepaalde districten van de economische hoofdstad varieert de prijs per vierkante meter normaal tussen 19.000 en 20.000 dir ham. Nu is het mogelijk om te kopen aan de prijs van maximaal 16.000 of 17.000 dirham, legt hij uit. Volgens de heer Yagou is deze prijsdaling niet algemeen en is ze afhankelijk van verschillende factoren. De situatie verschilt bijvoorbeeld van stad tot stad.

De voortzetting van het huidige momentum is echter afhankelijk van de voortzetting van de maatregelen van het kabinet. "Wij zijn van plan om aan de regering te vragen om deze maatregelen te verlengen, want zolang de gezondheidscrisis voortduurt, zal de nationale economie moeten worden ondersteund.", aldus de voorzitter van de raad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team