Zoeken

Marokko: grote verliezen voor de vastgoedsector

25 november 2020 - 09:00 - Economie

©

De Marokkaanse vastgoedsector is hard getroffen door de coronacrisis. Het verlies wordt geschat op meer dan 40 miljard dirham.

Volgens de meest recente gegevens heeft de vastgoedsector in Marokko in een paar maanden tijd meer dan 40 miljoen dirham aan verliezen geïncasseerd, meldt de krant Maroc Hebdo. Om deze tegenslag op te vangen heeft de Marokkaanse regering in de financieringswet voor 2021 een aantal maatregelen opgenomen. Zo worden de registratierechten voor onroerend goed met een waarde van minder dan 4 miljoen dirham, met 50% verlaagd. Eerder was deze regel slechts van toepassing op panden met een maximale waarde van 2,5 miljoen dirham, en was de regeling tot 30 juni 2021 van kracht. Ook is er besloten tot een uitbreiding van het voordeel van de vrijstelling voor instellingen die willen beleggen in onroerend goed (OPCI) dat is bedoeld voor woningverhuur.

Marokkaanse vastgoedontwikkelaars zijn positief over de maatregelen. Het verhogen van de waarde op basis waarvan er korting wordt gegeven op de registratierechten naar de maximale waarde van 4 miljoen dirham is volgens hen een goede methode om ervoor te zorgen dat het vastgoed betaalbaar blijft voor potentiële kopers. Dit zou vooral in steden als Casablanca en Rabat een enorm verschil maken, aangezien de waarde van onroerend goed hier hoger ligt dan in de rest van het land. Vastgoedondernemers die actief zijn op de huurwoningmarkt zijn van mening dat het aanpassen van de regels voor de OPCI’s een goede oplossing is waarmee ze de huidige economische crisis kunnen doorstaan.

Een aantal experts hebben kritiek op deze maatregel. Zij vinden dat er een aanvulling op de nieuwe regels moet komen die meer bescherming biedt aan de verhuurders. Velen van hen hebben ondersteuning nodig om de relatie tussen verhuurders en huurders in evenwicht te brengen. Ook willen ze dat er een verzekering komt die het aantrekkelijker maakt om in vastgoed te investeren.

De vice-president van de Nationale Federatie van vastgoedontwikkelaars, Karim Amor, betreurt het dat er door het ministerie van Financiën niets is gedaan met de voorstellen van de federatie om directe staatssteun te geven voor de sociale huisvesting en woningen voor de middenklasse. "We hebben begrepen dat het ministerie van Financiën oplossingen wilde die geen vrijstellingen meer geven aan vastgoedontwikkelaars. Wij zullen hiervoor alsnog alternatieve oplossingen voorstellen", zeg Amor.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team