Zoeken

Onroerend goed Marokko: einde fiscale voordelen

6 juni 2021 - 17:40 - Economie

©

De fiscale stimuleringsmaatregel voor onroerend goed verstrijkt op 30 juni. Wie een woning of een terrein in Marokko wil kopen, zal na deze datum geen gebruik meer kunnen maken van de volledige vrijstelling van de registratierechten.

Geen volledige vrijstelling van registratiekosten meer vanaf 30 juni. De in de gewijzigde financieringswet 2021 opgenomen fiscale stimuleringsmaatregel verstrijkt op deze datum. Met deze maatregel wordt beoogd vastgoedtransacties aan te moedigen in een context die wordt gekenmerkt door de coronacrisis en de daling van het aantal vastgoedaankopen, met name als gevolg van de lockdown.

Het gaat om de vrijstelling van registratierechten (sociale huisvesting op 250.000 dirham exclusief BTW en lage vastgoedwaarde op 140.000 dirham) of de vermindering van de registratierechten met 50% (prijs gemaximeerd op 4 miljoen dirham), legt L’Économiste uit. Het is van toepassing op vastgoed en grond, bestemd voor de bouw van de persoonlijke woning (hoofd- of secundaire woning).

"Het is een zeer voordelige maatregel, die de sector in de afgelopen maanden een impuls heeft gegeven. Helaas is de regel beperkt in de tijd. In de wetenschap dat de termijn eind juni verstrijkt, komt deze nog alleen ten goede aan personen die in maart 2021 met de aankoop van hun eigendom zijn begonnen, aangezien de verwerking van de dossiers door de banken tot twee maanden in beslag kan nemen. Het grootste deel van de financiering wordt echter verstrekt door bankkrediet. Ook de tijd van instructie van de dossiers door de notarissen moet meegeteld worden", vertrouwt een projectontwikkelaar toe.

De situatie zal veranderen vanaf 1 juli. De normale schaal voor de registratierechten zal dan opnieuw worden toegepast: 4% voor de aankoop van een woning en 5% voor kale grond. Projectontwikkelaars hadden graag gezien dat deze maatregel zou worden verlengd. "De stimulans had moeten worden verlengd tot eind 2021 om te profiteren van het herleving van een herstellende economie," dringt deze ontwikkelaar aan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team