Zoeken

Marokko: vaccinatiepas binnenkort verplicht?

20 augustus 2021 - 17:00 - Marokko

©

De gezondheidsautoriteiten in Marokko overwegen om het vaccinatiebewijs als voorwaarde te stellen voor de deelname aan het publieke leven en om toegang te verkrijgen tot bepaalde plaatsen. Marokkanen zijn verdeeld over deze kwestie.

Het Wetenschappelijk Comité is voorstander van een verplichting van de vaccinatiepas. Het document zou kunnen worden opgevraagd om toegang te verkrijgen tot bepaalde openbare plaatsen zoals restaurants, cafés, bioscopen, parken, scholen, enz. Het zou ook de controles op de coronamaatregelen kunnen vervangen. "De vaccinatiepas zal op een gelegen tijdstip worden ingevoerd, aangezien het aantal gevaccineerden met de dag toeneemt", aldus Azzedine Ibrahimi, lid van het wetenschappelijk comité en directeur van het biotechnologisch laboratorium van de faculteit geneeskunde in Rabat.

Lees ook: Marokko heeft 80 miljoen extra vaccins nodig

Tijdens het televisienieuws van woensdag op 2M, rechtvaardigde Ibrahimi het belang van deze maatregel door de noodzaak voor de staat om de volksgezondheid te beschermen en om het algemeen welzijn te verzekeren. En dit ondanks de weerstand tegen vaccinatie van een deel van de burgers. Op de vraag of het vaccinatiepaspoort op universiteiten en scholen verplicht zal worden gesteld aan het begin van het nieuwe schooljaar, antwoordde Ibrahimi dat een dergelijk besluit niet kan worden toegepast zonder overleg tussen de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs. Hij wees er echter wel op dat verschillende Amerikaanse universiteiten vaccinatie reeds als voorwaarde voor toegang tot hun campussen hebben gesteld.

Het onderwerp leidt tot een verhit debat in de Marokkaanse samenleving. De meerderheid van de bevolking beschouwt de vaccinatiepas als een inbreuk op de individuele vrijheden. "De verzorgingsstaat heeft het recht om een vrijheid in te perken in naam van het algemeen belang, in dit geval is dat de volksgezondheid en de collectieve immuniteit," verduidelijkte Ibrahimi. Hij voegde daaraan toe dat "iemand die niet gevaccineerd is, de samenleving schaadt door het virus te laten circuleren".

Lees ook: Covid-19 Marokko: vaccin binnenkort verplicht?

In werkelijkheid zal de vaccinatiepas een impliciete verplichting zijn, omdat de toename van het aantal gevaccineerden Marokko steeds dichter brengt bij het verwezenlijken van de collectieve immuniteit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team