Zoeken

Marokko: covid-besmettingen dalen, voorzichtigheid geboden

24 augustus 2021 - 19:50 - Marokko

©

De meest recente coronacijfers tonen aan dat er in Marokko een totaal is bereikt van 11.889 sterfgevallen. Daarnaast zijn er bijna 3000 nieuwe gevallen geregistreerd in 24 uur. Toch stabiliseert het aantal besmettingen in het koninkrijk zich, behalve in Rabat-Salé-Kenitra en Tanger-Tetouan-Al Hoceima. Daar blijven de indicatoren verslechteren en is voorzichtigheid nog steeds geboden.

Azeddine Ibrahimi, directeur van het biotechnologisch laboratorium van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie in Rabat, heeft op zijn Facebook-pagina de epidemiologische situatie in het koninkrijk geanalyseerd. Hij merkt op dat de signalen nog steeds op rood staan, hoewel de besmetting- en sterftecijfers dalen.

Lees ook: Pfizer levert 900.000 coronavaccins aan Marokko

De specialist stelt vast dat de Deltavariant zich in Marokko in een exponentieel tempo blijft verspreiden. Als gevolg daarvan neemt het aantal positieve gevallen en opnames op de intensive care voortdurend toe. De epidemiologische piek is volgens hem wel ophanden. "Ik denk dat we het hoogtepunt van deze golf al hebben bereikt en dat we nu kunnen spreken van een afvlakking van de besmettingscurve. Dit hangt echter intrinsiek samen met de regionale ontwikkeling van de gezondheidssituatie, aangezien de regio’s niet gelijktijdig zijn getroffen door deze golf van de pandemie, die nog niet voorbij is", legt de deskundige uit.

Er zijn verschillen in de nationale gezondheidssituatie. "Nu de gezondheidssituatie in de regio’s Souss-Massa en Marrakech-Safi met betrekking tot alle epidemiologische indicatoren is verbeterd, denk ik dat de regio’s Rabat-Salé-Kenitra en Tanger-Tetouan-Al Hoceima te maken zullen krijgen met een aanzienlijke toename van het aantal besmettingsgevallen. Ik hoop dat we voldoende voorbereid zijn om deze zorgwekkende situatie het hoofd te bieden," zegt Ibrahimi. Het dodental is deze week gedaald van 1,7 naar 1,4.

Lees ook: Marokko: "90% coronapatiënten op IC zijn niet gevaccineerd"

Wat het coronavaccin en de werkingsduur ervan betreft, zegt Ibrahimi dat volgens een onlangs gepubliceerde wetenschappelijke studie "de doeltreffendheid van vaccins na zeven maanden zou afnemen, vooral bij ouderen en bij patiënten met immuunziekten of patiënten die immunosuppressieve behandelingen ondergaan. Daarom bevelen veel landen boosterdoses aan. En ook Ibrahimi beveelt een derde dosis vaccin aan voor mensen ouder dan 70 jaar en bij chronisch zieken. "Ook de niet-gevaccineerden, die tot deze categorieën behoren, moeten opgeroepen worden om zich naar de vaccinatiecentra te begeven, om hun leven te beschermen", benadrukte hij.

Bovendien zou er medio september een verbetering van de epidemiologische situatie kunnen worden geconstateerd. Dat is het moment waarop Marokko een vaccinatiegraad van 50% van zijn bevolking zal bereiken, aldus het lid van het Technisch comité voor het beheer van de coronapandemie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team