Zoeken

Marokko: bedrag subsidie aan politieke partijen bekend

11 juli 2021 - 16:20 - Economie

©

De Marokkaanse staat kent het bedrag van 360 miljoen dirham toe aan politieke partijen en vakbonden voor de financiering van hun verkiezingscampagnes. Het besluit, dat in het Staatsblad is bekendgemaakt, bevat nadere gegevens voor elke stembusgang die voor september en oktober aanstaande is gepland en waarbij Marokko alle verkozen organen moet vernieuwen.

Het gaat onder meer om de parlements-, gemeenteraads- en regionale verkiezingen, die allemaal op 8 september 2021 zijn gepland, alsook de verkiezingen voor de Kamer van Afgevaardigden die begin oktober doorgaan. Ook de vakbonden komen in aanmerking, gezien hun resultaten tijdens de laatste verkiezingen, meldt Aujourd’hui Le Maroc. Het grootste deel, namelijk 160 miljoen dirham aan overheidssubsidies, gaat naar de parlementsverkiezingen.

Lees ook: Marokko: beperkingen voor ministers in aanloop naar verkiezingen

Voor de gemeentelijke en regionale verkiezingen draagt de staat voor 180 miljoen dirham bij. Voor de gemeenteraadsverkiezingen is 100 miljoen dirham uitgetrokken en voor de regionale verkiezingen 80 miljoen dirham. Politieke partijen krijgen een forfaitair bedrag van 750.000 dirham. De bijdrage van de staat aan de Kamerverkiezingen bedraagt 20 miljoen dirham, waarvan 12 miljoen dirham bestemd is voor politieke partijen en 8 miljoen dirham voor vakbondsorganisaties.

Het voorschot dat aan elke politieke partij wordt toegekend is gebaseerd op het bedrag dat de partij heeft ontvangen in het kader van de jaarlijkse overheidssubsidie, voor het jaar voorafgaand aan de verkiezingsdatum. De steun aan de vakbonden wordt berekend op basis van hun resultaten bij de laatste vakbondsverkiezingen in de publieke en de particuliere sector.

Lees ook: Marokkaanse ambassadeur in New York ontmoet Israëlische president

De niet-aangesloten kandidaten zijn volgens de definitieve resultaten die de regering heeft bekendgemaakt, met 24.429 afgevaardigden (51,35%) als beste uit de bus gekomen bij de verkiezing van de werknemersvertegenwoordigers in de openbare en de particuliere sector voor het jaar 2021. De Unie van Marokkaanse Arbeiders (UMT) komt op de tweede plaats met 7362 afgevaardigden (15,48%), gevolgd door de Algemene Unie van Arbeiders in Marokko (UGTM) met 5977 afgevaardigden (12,56%) en de Democratische Arbeids Confederatie (CDT) met 3423 verkozen afgevaardigden (7,20%). Op de vijfde plaats komt de Nationale Unie van de Arbeid in Marokko (UNMT) (2680 /5,63%), gevolgd door de Democratische Arbeids Federatie (FDT, 1326/2,79%), de Democratische Arbeidsorganisatie (ODT, 560/1,18%) en andere vakbonden (1816/3,82%).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team