Zoeken

Voormalige Marokkaanse diplomaat consulaat Barcelona cel in

23 maart 2023 - 11:00 - Marokko

©

De strafkamer van het hof van beroep van Rabat heeft maandagavond een uitspraak gedaan in de zaak betreffende de verduistering van fondsen bij het Marokkaanse consulaat in Barcelona in Spanje.

De strafkamer belast met financiële delicten van het hof van beroep van Rabat heeft een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die gedetacheerd was bij het Marokkaanse consulaat in Barcelona, een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd. Een medewerker van het betaalkantoor en het hoofd van de paspoortafdeling zijn vrijgesproken. De kassier die vluchtte met een bedrag van 2,5 miljoen dirham is nog steeds spoorloos. Tegen hem werd een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

Lees ook: Medewerkers Marokkaans consulaat Barcelona cel in

De zaak dateert van 2019. Uit de controlewerkzaamheden van de overheid op het consulaat, bleek dat de ontvangsten van bepaalde diensten niet in de officiële registers werden geregistreerd. Er werd een klacht ingediend en een onderzoek ingesteld. Uit het vooronderzoek bleek dat de kassier "verzuimd" had om stempels aan te brengen op paspoorten, met betrekking tot 1070 dossiers ter waarde van 675 000 dirham.

Lees ook: Onderzoek naar fraude in Marokkaans consulaat Barcelona

Vier voormalige leidinggevenden van de dienst waren betrokken bij deze zaak. Drie van hen zijn door de Nationale Brigade van de Gerechtelijke Politie (BNPJ) voor het bevoegde parket gebracht: een ambtenaar gedetacheerd bij het consulaat, een andere belast met het betaalkantoor, alsook het hoofd van de paspoortdienst. Na de hoorzitting besloot de openbare aanklager hen te vervolgen wegens verkwisting van openbare middelen. Twee van de verdachten werden opgesloten in de gevangenis El Arjat, terwijl de derde in voorlopige vrijheid wordt vervolgd. De vierde verdachte - de kassier - is nog steeds op de vlucht.

Bladna.nl