Zoeken

WK: Marokko investeert massaal in voetbalinfrastructuur

22 oktober 2023 - 22:30 - Sport

©

De Marokkaanse regering en de bankgroep CDG hebben vrijdag een overeenkomst gesloten voor de financiering van de renovatie van zes voetbalstadions en de bouw van een nieuw voetbalcomplex in Benslimane, in aanloop naar de Afrika Cup 2025 en het Wereldkampioenschap voetbal 2030.

De ondertekening van de overeenkomst vond plaats in aanwezigheid van premier Aziz Akhannouch, en met de deelname van verschillende regeringsfunctionarissen, waaronder Chakib Benmoussa en Fouzi Lekjaa.

Lees ook: Marokko krijgt 2e grootste voetbalstadion ter wereld

Er werd bijzondere nadruk gelegd op de modernisering van de bestaande stadions, namelijk het Grote Stadion van Tanger, het Mohammed V Complex in Casablanca, het Prins Moulay Abdallah Sportcomplex in Rabat, het Grote Stadion van Agadir, het Grote Stadion van Marrakech en het sportcomplex van Fez. Dit opwaarderingsproces is bedoeld om te voldoen aan de normen van de Afrikaanse Voetbalconfederatie (CAF) en de wereldvoetbalbond FIFA.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje voltooid vóór WK 2030?

De overeenkomst voorziet in een substantieel budget voor de renovatie en bouw van stadions. Een aanvangsbedrag van 9,5 miljard dirham is toegewezen voor de eerste verbeteringen, in overeenstemming met de CAF-eisen voor 2025. Een extra budget, variërend van 4,5 tot 6 miljard dirham, is gepland voor latere aanpassingen, afgestemd op de FIFA-normen voor de periode 2025-2028. Bovendien zal de bouw van een stadion in Benslimane een investering van 5 miljard dirham vergen.

Bladna.nl