Zoeken

OCP Marokko bouwt nieuwe zonnecentrales

13 oktober 2023 - 10:00 - Economie

©

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomsten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank in Marrakech, heeft de OCP-groep een aanzienlijke lening veiliggesteld van de Internationale Financieringsmaatschappij (IFC) voor de bouw van twee zonnecentrales. Deze stap is gericht op het verhogen van de productie van koolstofarme meststoffen.

De lening betreft een bedrag van 106 miljoen dollar, verstrekt door de IFC, een investerings-, advies- en vermogensbeheerdienst van de Wereldbank. Beide partijen bekrachtigden hun overeenkomst afgelopen dinsdag. Met deze financiering zal de OCP twee zonneparken opzetten in de mijnbouwgebieden Khouribga en Benguerir. Samen zullen deze zonnecentrales een productievermogen van 400 megawatt hebben en een opslagcapaciteit van 100 megawattuur, aldus een verklaring van de OCP.

Lees ook: OCP haalt belangrijke financiering binnen

Het doel van de OCP is om een grootschalig zonne-energieprogramma te implementeren dat de mestproductie van het Marokkaanse fosfaatbedrijf tegen 2027 moet stimuleren. Hiervoor heeft de groep een investeringsplan ter waarde van 130 miljard dirham ontwikkeld. In een interview met Reuters in juni onthulde de Marokkaanse fosfaatreus plannen om 7 miljard dollar te investeren in een ammoniakfabriek die gebruikmaakt van groene waterstof, afkomstig van hernieuwbare brandstoffen.

Lees ook: Marokkaanse groep OCP heeft ambitieuze doelen

Vorig jaar boekte de groep een recordomzet van 84,3 miljard dirham. De OCP heeft wereldwijd 18.000 medewerkers en bedient 350 klanten.

Bladna.nl