Zoeken

Groene waterstof: Marokko koploper, Spanje achterop

27 augustus 2023 - 23:00 - Economie

©

Tegen 2050 zou Marokko Spanje kunnen overtreffen en de grootste leverancier van groene waterstof aan Europa worden, volgens een recente studie in opdracht van de Europese Commissie.

Marokko zou de Spaanse productie met meer dan 30% kunnen overtreffen tegen 2050, met een piek van 160 terawatt, en zo de belangrijkste leverancier van Europa worden. Spanje zou ver achter blijven met een productiecapaciteit van meer dan 120 gigawatt.

Lees ook: Groene waterstof: Marokko en Nederland sluiten deal

Sinds 2021 hebben de Marokkaanse autoriteiten sterk ingezet op de ontwikkeling van deze sector. Volgens een studie van adviesbureau Deloitte zou de export van groene waterstof het handelstekort van Marokko kunnen compenseren. Afgelopen mei kondigde TotalEnergies de implementatie aan van een project van 9,4 miljard euro in Marokko, voor de productie van waterstof en ammoniak voor Europa. In juni kondigde de Marokkaanse OCP-groep, verantwoordelijk voor de verwerking van fosfaten, ook een investering van 7 miljard euro aan voor een soortgelijk project.

"In alle geprojecteerde scenario’s verschijnt Spanje als een netto-exporteur van waterstof. Het kan voor het land gunstig zijn om ook elektriciteit te importeren om te kunnen omgaan met korte-termijnfluctuaties en seizoensvariaties", legt Khaled Al-Dabbas, een van de auteurs van het rapport, uit aan Cinco Días. "Dat Marokko betere wind- en zonne-energiebronnen heeft dan Spanje betekent niet dat het meer waterstof zal ontwikkelen", oordeelt Daniel Fraille, directeur bij HydrogenEurope, een centrum dat meer dan 250 bedrijven uit de sector samenbrengt.

Lees ook: Marokko streeft naar voedselonafhankelijkheid dankzij groene waterstof

Het onderzoek benadrukt echter dat de import van waterstof uit Marokko naar Europa alleen zinvol zou zijn als "de uitrol van hernieuwbare energieën niet optimaal of beperkt is". In ieder geval wordt het productiepotentieel van groene waterstof in Marokko meer gezien als een kans dan als een bedreiging, volgens experts die vinden dat het "rendabeler is om de Marokkaanse productie te gebruiken om aan de lokale vraag te voldoen". Volgens de prognoses zouden Marokkaanse waterstofexporten 80 tot 90% van de lokale vraag kunnen dekken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team