Zoeken

Marokko: tekort aan medisch personeel

25 oktober 2020 - 12:00 - Marokko

©

Ongeveer 1500 medische werkers zijn sinds het begin van de pandemie geïnfecteerd met het coronavirus en twintig zijn eraan overleden. Het medisch personeel in Marokko is hard nodig. Sinds de uitbraak vechten zij tegen het virus.

Het verplegend personeel en dokteren hebben de afgelopen zes maanden nauw gewerkt met coronapatiënten. De meesten zijn geïnfecteerd geraakt door gebrek aan beschermend medisch materieel, meldt dagblad Al Ahdath Al Maghribia.

Het dagblad haalt een voorbeeld aan van een gezondheidswerker die een filmpje maakte over zijn gezondheidssituatie. Hij had het coronavirus opgelopen en was er zeker van dat zijn laatste dagen waren geteld. In de video dat overal werd gedeeld op social media nam hij afscheid van zijn familie en collega’s. Het was een herinnering voor elke dokter in de frontlinie die de eed van Hippocrates hebben afgelegd.

Vooral verplegers hebben het moeilijk. Aan het begin van de pandemie woonden veel medische werkers niet thuis en openden hotels hun deuren voor hen. Er gingen maanden voorbij voordat het personeel weer naar huis durfde te gaan. Volgens de statistieken van de Marokkaanse doktersverenging zijn er tussen maart en september 825 verplegers besmet geraakt met het virus.

Deze situatie is voornamelijk te wijten aan een gebrek aan medische apparatuur en tekorten in personeel waardoor verplegers overuren moeten draaien. De kans op besmetting is daardoor groter. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is er in Marokko een tekort aan 32.387 doktoren en tussen de 64.774 en 97.161 verplegers en ondersteunend personeel.

De overheid wordt opgeroepen om snel te handelen. Met de dood van één dokter kunnen meerdere levens verloren gaan, aldus Al Ahdath Al Magrhibia.

Bladna.nl