Zoeken

Marokko zoekt tarwe op internationale markten

2 mei 2022 - 09:00 - Economie

©

Om zijn strategische graanvoorziening veilig te stellen, is Marokko van plan drie miljoen kwintaal zachte tarwe en één miljoen kwintaal durumtarwe in te voeren. Afgelopen woensdag is een nieuwe aanbesteding uitgeschreven, die volgens de planning op 17 mei wordt geopend.

Dit is de tweede aanbesteding van het Nationaal Interprofessioneel Bureau voor Landbouw en Veeteelt (ONICL), meldt Medias24, omdat bij de eerste aanbesteding, waarbij het om dezelfde hoeveelheden ging, niet aan de vraag van de regering kon worden voldaan. Slechts 1,36 miljoen ton van de vereiste 3 miljoen ton zachte tarwe werd toegewezen. Voor durumtarwe werd zelfs geen enkel dossier ingediend.

Lees ook: Tarwe Marokko: al 3 miljard dirham aan subsidies in 2022

De nieuwe aanbesteding heeft betrekking op 3 miljoen kwintaal zachte tarwe en 1 miljoen kwintaal durumtarwe en loopt over een periode van twee maanden. De maximumpremie voor strategische graanopslag bedraagt 5 dirham per kwintaal per maand. De maximale kosten voor de regering bedragen 40 miljoen dirham. De opening van de inschrijvingen voor deze aanbesteding is gepland op 17 mei. De hoeveelheden moeten vóór 31 mei worden uitgevoerd en door middel van "stop orders" en invoervergunningen worden gewaarborgd, aldus dezelfde bron.

Lees ook: Marokko gaat extra tarwevoorraad aanleggen

Een lid van de Nationale Federatie van Molenaars (FNM) zei tegen de online krant, dat "wij in deze magere periode en hoge prijzen niet aan strategische opslag kunnen doen", toen hem naar de situatie met betrekking tot tarwevoorraad werd gevraagd. Hij legde uit dat dit de logische benadering was die overheerste in de reacties op de eerste aanbesteding. "Het feit dat geen enkele handelaar op de inschrijving voor durumtarwe heeft gereageerd, komt doordat de prijzen te hoog zijn en de handelaren tegen krappe prijzen moeten invoeren," verklaarde hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team