Zoeken

Tarwe Marokko: al 3 miljard dirham aan subsidies in 2022

30 april 2022 - 17:40 - Economie

©

Marokko heeft de subsidies voor zachte tarwe verhoogd, naar schatting tot meer dan 3 miljard dirham sinds het begin van het lopende jaar. Dit is donderdag in Rabat bekendgemaakt door Mustapha Baitas, onderminister voor Betrekkingen met het Parlement en regeringswoordvoerder.

De Marokkaanse regering is geconfronteerd met de huidige economische en klimatologische onzekerheden, die hebben geleid tot hoge prijzen en zelfs tekorten aan bepaalde producten zoals zachte tarwe, en heeft daarom besloten noodmaatregelen te nemen om de bevolking te helpen, zo meldt MAP.

Lees ook: Marokko verliest 79% graanproductie

"Alleen al in de eerste vier maanden van het lopende jaar bedroegen de subsidies voor zachte tarwe in totaal 3 miljard dirham. Dit is het resultaat van een overeenkomst die de regering heeft bereikt met de fabrieken en bakkerijen, waarbij de prijs van dit basisproduct is vastgesteld op 270 dirham per kwintaal," beklemtoonde Mustapha Baitas in een persconferentie na de wekelijkse vergadering van de regeringsraad.

Lees ook: Marokko gaat extra tarwevoorraad aanleggen

Wat de prijsstijging van andere basisproducten betreft, legde de minister uit dat de prijzen van lokale producten stabiel zijn gebleven, terwijl ingevoerde producten onderhevig zijn aan de schommelingen van de internationale markt. Deze situatie heeft de regering ertoe gebracht maatregelen te nemen om "de uitvoer te beperken, controlemaatregelen in de groothandelssector in te voeren en overleg te plegen met deskundigen om de prijzen van bepaalde basisvoedingsmiddelen te verlagen, vooral van groenten, die op het ogenblik stabiel zijn en zelfs een neerwaartse tendens vertonen", aldus Mustapha Baitas.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team