Zoeken

Marokko gaat nog eens 500 Syriërs legaliseren

11 september 2015 - 16:47 - Marokko

©

Marokko overweegt om nog 500 Syrische vluchtelingen te legaliseren. Het koninkrijk had vorig jaar al 5000 legaliseringsaanvragen van Syriërs goedgekeurd. Minister Mustapha El Khalfi van Communicatie liet dat donderdag tijdens een persconferentie weten.

Volgens hem onderzoekt het ministerie van Immigratie de mogelijkheid om 500 nieuwe asielaanvragen van Syrische vluchtelingen goed te keuren. De dossiers worden momenteel onder de loep genomen door de commissie voor immigratie en asiel voorgezeten door de commissie voor de Rechten van de Mens (CNDH).

Tijdens een massale legaliseringsoperatie in 2014 had Marokko 30.000 asielaanvragen goedgekeurd, waaronder 5000, voornamelijk vrouwen en kinderen, uit Syrië.

Toch blijft Marokko voor het merendeel van de Syrische vluchtelingen enkel een tussenstop naar Europa. Dagelijks proberen Syriërs naar Spanje te vertrekken. De grensovergang van Bni Nsar werd woensdagochtend nog ruim een uur gesloten na een poging van tientallen Syriërs om Melilla binnen te komen.

Om de toestroom van Syrische vluchtelingen in bedwang te houden besloot Marokko enkele weken geleden een visum op te leggen aan Syriërs en Irakezen. Koning Mohammed VI had in een toespraak uitgelegd dat de maatregel erop doelde de veiligheid en stabiliteit van het land te garanderen en dus niet als een "vijandige beslissing" beschouwd moest worden.

Bladna.nl