Zoeken

Toestroom Syrische vluchtelingen in Nador

1 juni 2015 - 17:30 - Gemeenschap

©

Nador is een keuzebestemming geworden voor Syrische vluchtelingen die in Europa asiel willen aanvragen. Dat stelt de tak van de mensenrechtenvereniging AMDH in de noord-Marokkaanse stad.

Volgens Omar Naji van de AMDH kwamen in de laatste drie weken ruim 300 Syriërs in Nador aan. Deze toestroom volgt op de opening bij de grens tussen Nador en Melilla van een bureau van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

"Drie hotels in de stad zijn helemaal volgeboekt door mensen uit Syrië. Slechts een vijftiental zijn Palestijns", aldus Naji. De meeste Syriërs zeggen van de vluchtelingenkamp van Yarmouk in Damascus te komen. Afgelopen donderdag organiseerden zij zelfs een demonstratie voor het Spaans consulaat in Nador.

Syrische vluchtelingen komen volgens lokale bronnen naar Marokko via de grenzen met Algerije. Zij worden over de grens geholpen door mensensmokkelaars. Met de komst van de UNHCR om nieuwe asielaanvragen op te vangen is het aantal aankomsten sterk gestegen.

"De informatie verspreidde zich snel. Mensensmokkelnetwerken trekken voordeel uit de situatie. Er gaat geen dag voorbij zonder dat auto’s met soms tien Syrische vluchtelingen de onbewaakte landsgrenzen tussen Marokko en Algerije oversteken", zegt Naji.

Migratie-expert Hassan Amari stelt dat Syriërs regelmatig proberen om de omheining op de grens met Melilla te forceren. Soms lukt dat ook. "Het hangt af van de Spaanse autoriteiten. Soms kijken ze met opzet even niet en laten een paar honderd vluchtelingen door om de cijfers op te schroeven".

Volgens gegevens van de UNHCR in Marokko behoren Syriërs, samen met Congolezen en Ivorianen, tot de eerste nationaliteiten die een internationale beschermingsverzoek in het land hebben ingediend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team