Zoeken

Marokko stopt subsidie watermeloen en avocado

5 oktober 2022 - 16:00 - Economie

©

Om het watertekort aan te pakken heeft de Marokkaanse regering besloten tot de opschorting van de subsidies voor de gewassen die het meeste water verbruiken, zoals watermeloen, avocado en de nieuwe citrusplantages.

De maatregel staat in artikel 6 van het ministerieel besluit nr. 1323.22, waarin de nieuwe modaliteiten voor de toekenning van subsidies zijn vastgelegd voor de ontwikkeling van de waterhuishouding op landbouwbedrijven. Het besluit is ondertekend door minister Mohamed Sadiki van Landbouw en gedelegeerde minister Fouzi Lekjaa van Economische Zaken en Financiën, belast met de begroting. Volgens de maatregel zullen de meest waterintensieve gewassen niet langer overheidssteun ontvangen, meldt het dagblad Al Ahdath Al Maghrbia.

Lees ook: Gaat Marokko water rantsoeneren?

Het besluit volgt op de instructies die het ministerie van Binnenlandse Zaken in maart gaf aan de wali’s en gouverneurs van de regio’s. Daarin werd hen gevraagd bepaalde teelten, zoals watermeloenen, aan voorafgaande vergunningen te onderwerpen. Het huidige besluit om de teelten te onttrekken aan de steun voor plaatselijke irrigatie, zal onder meer gevolgen hebben voor de uitvoer van watermeloenen. "De waarde van de watermeloenen die tussen januari en juni van dit jaar naar Europa werden uitgevoerd, bedroeg 132,4 miljoen euro, met een gemiddelde prijs van 0,65 €/kg", aldus de krant.

Lees ook: Marokko: maatregelen tegen waterschaarste

Wat citrusvruchten betreft, "bedroeg het volume tijdens de oogst van 2021-2022 zo’n 766.500 ton, een groei van 40% ten opzichte van de vorige oogst. De citrusproductie bevindt zich voor 85% in de regio’s Rabat-Salé-Kenitra met 700.000 ton, Souss-Massa met 672.000, het oosten van Marokko met 460.000 ton en Beni Mellal-Khenifra met 436.000 ton.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team